Защо не успяха българките в избора на нов ген. секретар на ООН?

Първи реакции в западната преса

Защо не успяха българките в избора на нов генерален секретар на ООН? След като за поста беше предпочетен португалецът Антонио Гутериш, западната преса коментира и Кристалина Георгиева, и Ирина Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО беше предпочитаният избор на Москва, пишат британски вестници. Но САЩ и Великобритания я виждат като прекалено близка до Русия.

Много европейски страни смятаха Кристалина Георгиева за силна кандидатура, но руснаците не я приемат, защото е част от административния апарат, наложил икономически санкции на Москва, казва италианската преса.

Петте големи, които имат право на вето, се договориха за Антонио Гутериш. По-късно днес Съветът за сигурност официално ще гласува назначението на португалеца.

 Междувременно Кристалина Георгиева коментира в профила си във Facebook края на надпреварата.

"За мен беше чест да участвам в надпреварата за генерален секретар на ООН. Благодаря на българското правителство за доверието, както и на страните от Източна Европа, които ме подкрепиха. За съжаление очакването Източна Европа да бъде регионът, излъчил генерален секретар, не успя да се реализира. Антонио Гутереш, дългогодишен приятел и колега, е безспорен победител в надпреварата. Желая му успех с многото предизвикателства, които му предстоят начело на ООН", написа Кристалина Георгиева.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"