Министър Екатерина Захариева разговаря с холандския си колега Ард ван дер Стьор

Министър Захариева запозна министър Ван дер Стьор с хода на съдебната реформа у нас и законодателните инициативи, свързани с нея

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която е на двудневно работно посещение в Кралство Нидерландия, се срещна със своя колега – министъра на сигурността и правосъдието Ард ван дер Стьор. 

Министър Захариева запозна министър Ван дер Стьор с хода на съдебната реформа у нас и законодателните инициативи, свързани с нея. Тя благодари на правителството на Нидерландия за техническата помощ, която оказва на България – холандски прокурор участва в техническата мисия на Европейската комисия, която трябва да изготви до края на годината независим анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата; холандски специалисти консултират българското Министерство на правосъдието за изготвяне на нова наказателна политика и във връзка с организирането на българското председателство на Европейския съвет през 2018 г.

Заедно с министъра на външните работи Даниел Митов, който също е на посещение в Нидерландия, министър Екатерина Захариева посети и Върховния съд на Кралството в съвсем новата му супермодерна сграда, открита през април т. г., където разговаря с г-н Йоханес Силвис –генерален адвокат на Върховната прокуратура към Върховния съд – единствената прокуратура в Кралството, която не е подчинена на изпълнителната власт. Нейната задача е да изготвя независими становища по конкретни дела, гледани от Върховния съд. Съдът е касационна инстанция по наказателни, граждански и данъчни дела. Той също разглежда дела срещу депутати и министри за престъпления по служба. 

По-късно днес министрите Екатерина Захариева и Даниел  Митов ще предстявят пред Комисията по сигурността и правосъдието в парламента на Кралство Нидерландия напредъкът на България в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, както и готовността ни за присъединяване към Шенгенското пространство.