Лиляна Павлова: Направихме инвестиции от над 600 млн. лв. в българските градове

Министърът присъства на церемонията по връчването на наградите в конкурса „Екообщина“ в Албена

Доброто сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините в Република България, което имаме вече втори мандат, се доказва във времето. Това каза министър Лиляна Павлова по време на церемонията по връчването на наградите в конкурса „Екообщина“.  С  помощта на НСОРБ  и благодарение на средствата от европейските фондове успяхме да променим облика на българските градове.        

Павлова поздрави участниците в конкурса, призовавайки ги да бъдат още по-смели през следващата година, защото има много достойни проекти, които заслужават да бъдат наградени. За първа година се конкурират  48 проекта от 31 общини, отбеляза тя. Регионалният министър благодари на Френското посолство в България за подкрепата при провеждането на инициатива, посочвайки че две от награждаваните  категории са  пряко свързани с МРРБ и градската мобилност.

През предходния и настоящия програмен период по двете оперативни програми финансирахме проекти, свързани с интегрирания градски транспорт - доставка на нови екологични превозни средства, изграждане на велоалеи и бързи ленти за премиване. В българските градове са вложени над 600 млн. лв. и поне още толкова предстоят да бъдат инвестирани до 2020 г. Те облагородяват  облика на градовете ни и ни връщат самочувствието, добави тя и изрази надежда с общи усилия градовете и сградите, в които живеем, да станат по-екологични и красиви.