Кръгла маса обсъжда опазването на културното наследство

Мисия Бургас

10-10-2016, 13:22

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поредна акция на полицията за наркотици

Провеждането ще протече в два модула

Регионален академичен център и Регионален исторически музей-Бургас организират на 11 октомври, вторник, от 10:30 ч., в зала "Петя Дубарова" на Културен център Морско казино регионална кръгла маса. Темата е "Иновативни технологии за опазването на културното наследство", с фокус върху дейността на институциите, отговорни за опазването му в Бургаски регион.
Участие ще вземат специалисти от ОДМВР, Митница Бургас, ГДБОП, Института по информатика и математика на БАН, РИМ Бургас и други. Те ще изнесат кратки доклади, след които ще се проведе дискусия.
Провеждането на кръглата маса ще протече в два модула. Първият включва темите за предотвратяване на злонамерени действия срещу движими и недвижими паметници на културата, превенция износа на културни ценности зад граница, проблеми при опазване на археологическото културно наследство в Бургаския регион.
Втори модул "Иновации и култура: Регионални решения и перспективи за опазване и представяне на културното наследство" ще обсъди нова методика за дигитализация на музейните фондове с фокус върху превенцията на криминални посегателства, цифрови технологии за креативни и рекреативни индустрии.
Освен представителите на горепосочените институции участие ще вземат проф. Р. Павлов, проф. П.Станчев, д-р Детелин Лучев, д-р Десислава Панева-Маринова от БАН. Като модератори ще се включат д-р Янислав Желев (БСУ) и Радовеста Стюърт (РИМ Бургас).