Румяна Бъчварова: Релокацията е един нов механизъм за България

Това каза вътрешният министър в ефира на БНТ

В студиото на "Още от деня" по БНТ вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че релокацията е един нов механизъм за България. Тя уточни, че всяка държава има свой механизъм за интеграция.

"Всяка държава има свой механизъм за интеграция. България до този момент нямаше такъв механизъм и ние създадохме такъв, който не е тайна и е публикуван в Държавен вестник. Той е най-прозрачния и най-сигурния за българските граждани", поясни вътрешният министър.

"Досега ние сме имали общо 6 човека, които са преместени от Гърция в България и не е имало никакъв проблем с тях. Тази група от 15 души е последната, която идва. Нашият ангажимент е да приемаме семейства или групи, които са близки за да могат по-лесно да се интегрират. Преди около година и два месеца ние сме поели ангажимент за около 1300 души, които да дойдат от Гърция и Италия за предпочитане сирийски бежанци, които да са семейни", допълни Бъчварова.

Тя уточни, че последната група сирийски бежанци, които сме приели, преди да дойдат в България са били проверени, с тях са проведени интервюта, проведено събеседване от представители на ДАНС. Установено е, че те не представляват заплаха за националната сигурност и затова има решение, което те могат да приемат или отхвърлят - да дойдат в България. Вътрешният министър уточни, че у нас им се предлага работа, подслон и възможност да изучават български език.

"Ние сме създали механизъм, който определя как след релокирането на определени хора те ще влязат в механизма, в една последователност от действия, за да могат да номерят своята реализация тук. Как те са влезли у нас, кой какво им е обяснявал за България е въпрос към гръцките власти", поясни министър Бъчварова. Ние сме ги приели като отговор на нашия ангажимент, а не сме ги поканили специално да дойдат тук.

"В рамките на съвета за миграция и интеграция сме обсъдили, кой ще бъде най-добрия начин, тези хора, които идват тук да намерят своя дом и реализация. Ние сме договорили един механизъм с общините, когато се запознаят с характеристиките на тези хора да преценят дали могат да им предложат работа и жилище. Това дава възможност те да бъдат на различни места с оглед на своята квалификация или желание, а самите общини също да вземат своето решение", каза още тя. По думите на Бъчварова това е възможно най-публичната процедура, която може да се случи.