Министър Ненчев: Това, което направихте, е повече от мисия, това е кауза - както лична, така и национална

Това каза той по време на тържествения ритуал по посрещане на 31-ия контингент от Въоръжените сили, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“

„За мен всяко завръщане на наш контингент е символ на победа. Обединени от воинския си дълг, в името на България, достойно и с успех приключихте своята мисия. Изпълнихте задачите си. Гордеем се с Вас“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на тържествения ритуал по посрещане на 31-ия контингент от Въоръжените сили, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Церемонията се проведе в Карлово и на нея присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов, заместник-областният управител на Пловдив Георги Пилев и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„Гордея се с Вас, защото доказахте, че високият воински дух е реално оръжие, с което може да се преодоляват всички трудности и предизвикателства“, каза в приветствието си заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов. Той благодари на военнослужещите от името на военното ръководство на Министерството на отбраната за изпълнените задачи, за издигането на авторитета на Българската армия и за получените високи оценки от партньорите ни в НАТО.

След ритуала по посрещане министър Ненчев се срещна с военнослужещите от контингента в 61-ва механизирана бригада. „Вие сте изключителни хора, карате ни да се чувстваме горди и давате голям стимул на обществото, защото всички ние имаме нужда от доказателства и гаранции. Вие се това доказателство“, обърна съм към военнослужещите министърът на отбраната и им благодари за положените усилия и сплотеността по време на успешно изпълнените задачи. Той подчерта, че при всяка среща с негови колеги, както в рамките на НАТО, така и по линия на Европейския съюз, участието на българските военнослужещи в мисии получава изключително висока оценка. „Това, което направихте, е повече от мисия, това е кауза - както лична, така и национална, европейска и световна“, каза още министър Ненчев и им пожела много успехи и занапред.

Военнослужещи от 31-ия контингент бяха наградени за отлично изпълнение на задачите и доказан професионализъм от министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски. Молебен за здраве и успех беше отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай.