Даниел Митов: МВнР ще открие допълнителни секции в чужбина, ако законът позволява

Всеки има право на собствено мнение, никой няма право на собствени факти. Бокова нямаше шанс да бъде избрана

„Според ограниченията в Изборния кодекс секциите в чужбина са до 35 в държава. Ще бъдат образувани секции във всички наши дипломатически и консулски мисии и това ще става на места, където са подадени най-малко 60 заявления за гласуване от български граждани”, заяви в студиото на „Здравей, България” външният министър Даниел Митов. Двата избирателни списъци – за президент и за национален референдум и добавянето в тях на имена на ръка може да забави процеса на гласуване, предупреди министър Митов.

В държави като Северна Корея, Монголия, Етиопия, няма смисъл да се отварят изборни секции поради не достатъчно живеещи там българи. От друга страна в държави като Сирия, Ирак, Либия, заради обстановката по сигурността, не е препоръчително ЦИК да отваря изборни секции, коментира външният министър.

Там където има възможност ще препоръчаме на ЦИК да се отворят допълнителни секции, допълва Даниел Митов. "Това трябва да е съобразено със законодателството на съответните държави".

Относно смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за кандидат за поста генерален секретар на ООН Митов коментира: „Не можем да говорим за подвеждане, нито за провал. Всеки има право на собствено мнение, никой няма право на собствени факти. За да бъде избран генерален секретар на ООН, кандидатът не трябва да има наложено вето. Бокова нямаше необходимите 9 гласа от страни постоянни членки на Съвета за сигурност. Освен това тя имаше наложено вето от две от държавите. Когато имаш ситуация, в която знаеш, че твоят кандидат не може да спечели мача, си изправен пред две ситуации – или да го оставиш да се провали, или да се опиташ да обърнеш резултата на мача. Никой не може да упреква премиера, че е сменил своя кандидат за поста генерален секретар на ООН”.

По думите му е мит, че е имало някаква намеса отвън, за да направим замяната на кандидатите.

"Две кандидатури за генерален секретар на ООН не са прецедент. Правилата на ООН го позволяват. Тук някои политици излязоха от кожата си и започнаха да говорят глупости, само да вземат гласове за предстоящия вот. Бившият президент Първанов, каза , че това бил най-големия провал. Да сравняваш един тривиален казус с национални катастрофи предизвикани от партия от която не си се отказал, извинявайте но това е пълно безобразие", коментира Митов. Националният интерес наложи смяната на Бокова, която нямаше шанс да преодолее ветото наложено и от две държави. Ние играхме за победа и в това не е прецедент. Случвало се е и преди. Няма никакъв скандал. Скандалът го заформяме ние тук, защото има президентки избори, превръщайки един тривиален казус в национална катастрофа. Така министърът на външните работи Даниел Митов завърши коментара си в студиото на Нова тв, относно представянето на нашите кандидати в ООН.