В Унгария повдигат обвинения на българи за смъртта на 71 мигранти открити в камион

Разследващите смятат, че начело на бандата е бил афганистанец

Унгарската полиция съобщи, че ще бъдат повдигнати обвинения срещу седем българи и афганистанец след завършване на разследването на смъртта на 71 мигранти, открити в камион в Австрия миналата година.

 

Разследващите смятат, че начело на бандата е бил афганистанецът. Той е седемте българи бяха задържани под стража заради трагедията, станала известна в цяла Европа.

Четирима души са обвинени в убийство, а други четирима може да бъдат подведени под отговорност за организиран трафик на хора, каза Золтан Борош – ръководител на полицейското звено за борба с трафика на мигранти.

Издирват се още трима участници в организираната престъпна група.

Телата на 71 мигранти бяха намерени на 27 август 2015 година в изоставен хладилен камион в австрийската провинция Бургенланд, близо до границата с Унгария.

Будапеща се зае със случая през ноември, защото се установи, че 59-те мъже, 8 жени и 4 деца са се задушили докато камионът е бил на унгарска територия.

Разследването разкри, че мигрантите – главно от Сирия, Ирак и Афганистан, са били натоварени в камиона на сръбско-унгарската граница и транспортирани до Австрия през Будапеща.

Аутопсията показа, че хората вероятно са умрели от липса на кислород малко след като камионът е излязъл от унгарската столица.

Борош заяви, че когато са пресичали унгаро-австрийската граница, престъпниците са били наясно, че мигрантите са мъртви.

„Това е трагичен пример колко безмилостни са криминалните банди”, каза на пресконференция в Будапеща Роберт Крепинко – ръководител на звеното в Европол, отговарящо за борбата с нелегалния трафик.