Борисов: Реформаторите да решат опозиция ли са или управляващи (видео)

Във вторник предстои извънредно заседание на парламента, инициирано от ГЕРБ

Неочаквано в Народното събрание дойде премиерът Бойко Борисов и разговаря с парламентарната група на ГЕРБ. Още във вторник предстои извънредно заседание на парламента, инициирано от ГЕРБ.

Бойко Борисов подчерта, че държи парламентът да работи и призова реформаторите още тези дни да разговарят с депутатите от ГЕРБ, за да се изясни дали са в опозиция, или продължават да бъдат коалиционни партньори:

"Или реформаторите ще се държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. Откъде накъде ще се правят на опозиция в НС, а същевременно имат седем министри. Ако някой си мисли от нашите колеги – РБ и ПФ, че ние само ще подкрепяме идеите им, а когато има проблем, ще се скрият от нас и ще излезе, че ГЕРБ е предлагал тези неща - греши. Защото ПФ настояваше секциите да са 35, за да се ограничи гласуването в Турция и не искаше да отстъпи – ние се съгласихме. РБ пък ги беше страх, че на следващи избори може да не минат 4%, а сега казват, че Данаил Кирилов е предложил квадратчето „Не подкрепям никого”. Абсолютна лъжа. Аз бях там. Това е 100% лъжа, с която се опитват да внушат, че ние се стремим към победа по нечестен начин. Аз съм за честни избори, ще приемем каквото и да е предложение за промени от останалите партии. Но искам много ясно да заявя, че коалициите се правят на базата на мнозинство в парламента и тогава се създава Кабинет. Днес парламентарната група на ГЕРБ поиска от мен конфигурацията на правителството да се преформатира. РБ трябва да си помисли добре къде иска да бъде – в управлението или в опозицията, защото повече по никакъв начин няма да допусна Политическа Партия ГЕРБ единствено да носи пасивите в НС. Дръпнем ли се на шести ноември, ако не сме първи, ГЕРБ няма да участва в никакво мнозинство след това", декларира Борисов.

На въпрос на журналисти към премиера, да каже кои са седемте министри на реформаторите, тъй, като има спор, Борисов отговори: "Ще видите, ако не се разберем с тях."

По-рано днес от РБ посочиха, че с регламента на квадратчето в бюлетината за гласуване „Не подкрепям никого", някой е търсил служебна победа.

Или реформаторите ще се държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. Откъде накъде ще се правят на опозиция в НС, а същевременно имат седем министри. Ако някой си мисли от нашите колеги – РБ и ПФ, че ние само ще подкрепяме идеите им, а когато има проблем, ще се скрият от нас и ще излезе, че ГЕРБ е предлагал тези неща - греши. Защото ПФ настояваше секциите да са 35, за да се ограничи гласуването в Турция и не искаше да отстъпи – ние се съгласихме. РБ пък ги беше страх, че на следващи избори може да не минат 4%, а сега казват, че Данаил Кирилов е предложил квадратчето „Не подкрепям никого”. Абсолютна лъжа. Аз бях там. Това е 100% лъжа, с която се опитват да внушат, че ние се стремим към победа по нечестен начин. Аз съм за честни избори, ще приемем каквото и да е предложение за промени от останалите партии. Но искам много ясно да заявя, че коалициите се правят на базата на мнозинство в парламента и тогава се създава Кабинет. Днес парламентарната група на ГЕРБ поиска от мен конфигурацията на правителството да се преформатира. РБ трябва да си помисли добре къде иска да бъде – в управлението или в опозицията, защото повече по никакъв начин няма да допусна Политическа Партия ГЕРБ единствено да носи пасивите в НС.

Публикувахте от Бойко Борисов в 14 октомври 2016 г.