Тази година 686 са осиновени кучета от приютите на ОП Екоравновесие

„686 кучета са осиновени от началото на тази година от приютите на ОП „Екоравновесие“, това каза пред журналисти директорът на общинското предприятие Веселин Асенов. „Имаме ясна тенденция на увеличаване на осиновяванията спрямо миналата година, когато кучетата намерили дом са 438“, подчерта още Веселин Асенов. За съжаление продължава и изоставянето на домашни любимци, като все пак се регистрира намаляване на броя на изоставените малки кученца спрямо миналата година.
От началото на юни 2016 г. Столична община и ОП „Екоравновесие” за поредна година стартираха кампания за безплатна регистрация, кастрация и ваксинация на дворни кучета. Кампанията обхвана районите Нови Искър, Витоша, Овча купел и Искър, като до момента са обработени 135 кучета.
Целта на инициативата е да се намали популацията на безстопанствените кучета и изхвърлянето на малки кучета по улиците на София, което води до увеличаване броя на бездомните животни.
Процедурата е абсолютно безплатна и включва кастрация, обезпаразитяване вътрешно и външно, поставяне на микрочип и ваксиниране, освен това според Закона за ветеринарно медицинската дейност, собствениците на кастрирани кучета се освобождават от годишната такса по Закона за местните данъци и такси.
326 кучета са кастрирани през месец септември от екипите на общинското предприятие. 142 хиляди лева са изразходваните средства за издръжка на приютите и ветеринарната клиника – осигуряване на лекарства, храна за животните, за консумативи и външни услуги като поддръжка на трафопост за приют „Горни Богров“, сметоизвозване, техническо поддържане на компютърна техника и системи за видеонаблюдение, автоматична телефонна централа, почистване на изгребните ями и други дейности.