16 маратонци пробягаха част от маршрута на славните герои на полк. Владимир Серафимов

Спорт

17-10-2016, 08:08

Снимка:

община Смолян

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За пета поредна година община Смолян организира маратон по повод 104 години от Освобождението на Родопите и Празниците на града. В надпреварата участваха 16 състезатели, сред които и традиционните маратонци Руско Кадиев, съпругата му Нонка Кадиева и Радко Михайлов. Тази година в пробега се включиха и двама колоездачи. Имаше участници от Бургас и Мадан. Най-малката участничка беше 13-годишната Ралица Касабова. Маршрутът, общо 14 км. и 100 м, започна от връх Средногорец , а финалът бе пред паметника на полк.Владимир Серафимов на пл. „България” в областния град. Старт на спортната проява от паметния връх даде днес зам.-кметът Венера Аръчкова. „С тази спортна проява засвидетелстваме уважение към безсмъртния подвиг на полк. Владимир Серафимов и войните от 21 Пехотен Средногорски полк. Пожелавам успех на маратонците ”, каза Аръчкова и даде старт на спортната надпревара. С много емоции и хъс за победа състезателите тръгнаха по част от маршрута на славните герои на полк.Серафимов.
Пръв финишира с време 73 минути Радостин Капуджиев от Смолян. Една минута след него и Радко Михайлов, трети е Руско Кадиев. При жените първа е Нонка Кадиева , а при девойките първа е Ралица Касабова. От колоездачите пръв пристигна Иван Йовков, който измина пробега с велосипеда си за 45 минути.
Всички бегачи, по традиция, бяха посрещани от кмета Николай Мелемов. След като бяха поднесени цветя пред паметника на полк.Серафимов, градоначалникът и заместничката му Аръчкова наградиха първенците и останалите участници в надпреварата. „Поздравявам всички състезатели в маратона, защото с подобни прояви показваме признателност към подвига на героите загинали за нашата свобода. Радвам се, че тази наша инициатива е вече традиционна, а имаме и малки участници. Община Смолян е доказала, че държи най-много на масовия спорт и се надявам тези млади състезатели след време да станат първенци. Благодаря на участниците, организаторите и полицията, защото всичко мина добре и без инциденти”, каза още Мелемов.
Щастливи сме , че пробягахме част от маршрута на нашите герои, донесли на щиковете си свободата за Родопите. Доволни сме от организацията, споделиха и маратонците.
Аплодисменти получи и Руско Кадиев, единственият българин печелил Спартатлона в Гърция. Догодина се навършват 25 години от участието му. През 2012 г., когато беше отбелязана 100 годишнината от Освобождението на Родопите, Кадиев пробяга и 100 километровия маратон. Той участва в маратона за пета поредна година, както и съпругата му Нонка.
Наградите бяха осигурени от община Смолян. Първенците получиха медали, купи и подаръци. Всички участници в маратона получиха банани, шоколад и вода. Организатор на състезанието е община Смолян, която благодари на всички участници включили се в спортното събитие .