За първи път на българска сцена излизат танцови компании от Канада и Тайван

Мисия Пловдив

20-10-2016, 09:17

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK представя за първи път на българска сцена танцови компании от Канада и Тайван. Днес в Пловдив, за единственото си европейско турне, пристига феноменалният канадец Фредерик Гравел, а два дни по-късно – 22 октомври – ще можем да видим второ показване в Европа на дигиталния спектакъл ВТОРО ТЯЛО на абсолютните звезди от Тайван – Anarchy Dance Theatre.

“Взривоопасно проучване на мъжествеността, което е 1/2 танц, 1/4 пърформанс и 1/4 рок шоу” – така определя кандаското издание The Ottawa Citizen спектакъла ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ, СКЪПА, който ще видим на 20-ти октомври от 19:30 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“. Гост на ONE DANCE WEEK ще бъде една от ключовите фигури за канадската танцова сцена – Фредерик Гравел. Хореограф, танцьор, музикант и светлинен дизайнер, Гравел е добре известен със своя бунтарски стил. Той преобръща традиционната хореография с главата надолу, смесвайки умело различни елементи както по отношение на музикалната среда, така и по отношение на танцовите движения. В спектакъла участва Стефан Буше – мултиинструментален музикант, който създава на живо уникален саундтрак, изпълнен с провокации, тежки акорди и дива рок енергия. На сцената ще видим и Дейв-Сейнт Пиер – „ужасното дете” на траш хореографията, както и Никола Кантин – актьор, който черпи вдъхновение от клоунадата.

ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ, СКЪПА е смешна, бутафорна, на моменти тъжна, но и искрена до крайност история за съвременния живот, ценности и съвременното общество, в която Гравел очертава измеренията на американската „мъжественост“ с похватите на иронията и гротеската.

На 22-ри октомври на българска сцена ще триумфират тайванската танцова компания Anarchy Dance Theater. Техният спектакъл ВТОРО ТЯЛО, чиято премиера бе в рамките на Вроцлав – Европейска столица на културата 2016, ще бъде представен два пъти на 22-ри октомври от 16:00 и 20:30 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“, Пловдив.

Създател на ВТОРО ТЯЛО (http://onedanceweek.com/program/#528) е хореографът Сия Тия Хуа. Базираният в Тайван артист е архитект по професия, но завършва и танцова хореография. Мултидисциплинарното му образование ясно личи и в работата му - творбите му са фокусирани върху усещането за тялото и неговата връзка с времето, пространството и обществото. В спектакъла ВТОРО ТЯЛО се срещат дигиталните изкуства и съвременния танц, създавайки физикално-дигитална среда, която прескача границите между реалното и виртуалното пространство. Публиката е поканена да изследва тялото – първичното, естественото и материалното, от една страна, и вторичното, илюзорното и дигиталното, от друга. За цялостното въздействие на спектакъла допринасят и красивите звукови пейзажи на Яник Дауби, който композира електро-акустична музика (musique concrète) и създава музикални импровизации с намерени предмети, аналогови устройства и цифрови процесори.

От основанането си през 2010 г. Anarchy Dance Theatre се стреми да създаде уникален танцов речник и да действа като платформа, която позволява колаборации между артисти от всички сфери на съвременното изкуство. Компанията идва в България с подкрепата на Министерството на културата на Тайван.

Билети в мрежата на EVENTIM.