Борисов: Човешкият живот е ценността, която ЕС и всички ние изповядваме (видео)

Полагаме огромни усилия да запазим целостта на България и спокойствието на хората

„Едно търговско споразумение има смисъл, когато всички имат равни права по него. Ако нашите бизнесмени трябва да се редят с часове за визи и да чакат както е сега, тогава как да обясним на хората, че приемаме това споразумение!?”. Така министър-председателят Бойко Борисов аргументира българската позиция да блокира подписването на всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) без необратими гаранции, че до декември 2017 г. ще отпадне визовият режим за българските граждани. „Трябва да имаме писмен документ, който ни гарантира, че това ще се случи. Полагам огромни усилия, защото считам, че позицията ми е абсолютно честна и правилна”, каза премиерът преди заседанието на Европейския съвет, на което темата ще бъде обсъждана.

По другата тема от срещата на европейските лидери в Брюксел – отношенията с Русия, премиерът посочи, че е за санкции срещу Русия заради събитията в Сирия, ако те ще доведат до връщане на масата на преговорите. „В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай”, каза министър-председателят. „Санкциите вредят на бизнеса, икономиката, селското стопанство – на всичко. Но има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес и това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме”, отбеляза Борисов. Той припомни, че е бил сред привържениците на отпадането на санкциите заради Крим при изричното уточнение за спазване на споразуменията от Минск. „Няма обаче оправдание, когато се атакуват болници, училища, жилищни сгради. И тук вече ценностите за хуманността, за правата на човека, за живота им почват да се бият с икономическия интерес на някои от държавите. Не – трябва да сме много категорични по въпроса”, заяви министър-председателят.

В поискан коментар за върнатите в последните дни турски граждани, Борисов подчерта, че трябва да се доверяваме на службите. „Ако бях главен секретар, щях да ви отговоря. Има политическо ръководство, има експерти, които много добре знаят какво правят и кой какъв е. Знам че правим всичко възможно да връщаме обратно, въпреки че нямаме споразумение за реадмисия с Турция, хора, които се крият в камиони и напускат границата. Защото бежанските ни лагери са препълнени, защото там, където решим дори палатки да направим, веднага излизат на протест, хората негодуват. На кого да угодим сега – на тези, които казват, че всеки, влязъл нелегално, трябва веднага да отиде от другата страна на границата, или да кажем и ние: „Добре дошли, елате всички при нас” и да ги разселим в България!? Да престанат да се правят внушения от хора, които изобщо не разбират от тази работа, хора с големи амбиции, които много лично приемат всичко! Много им е лесно на някои да се правят на големи демократи или още по лошо – на големи специалисти. По-голям демократ от мен няма и полагам огромни усилия да запазя целостта на България и спокойствието на хората”, заяви министър-председателят Борисов.

В отговор на журналистически въпроси той коментира и кандидатпрезидентската кампания в България. Относно изказаната днес подкрепа от лидера на партия ДОСТ Лютви Местан за Цецка Цачева, Борисов подчерта, че тя не е търсена и искана, и предположи, че се дължи на добрата работа в парламента, където двамата са дългогодишни народни представители.

Позицията на ДПС да подкрепи Пламен Орешарски за кандидат-президент премиерът определи като честна, „защото става ясно, че са го подкрепяли и като премиер”. Борисов посочи, че през мандата си БСП са ръкопляскали на Орешарски, ставали са му на крака в залата на Народното събрание, но са го изоставили, докато ДПС последователно стои зад него.

По повод кандидата на БСП премиерът припомни мнението си, изразено още в самото начало на предизборната кампания, че всяка партия трябва да издигне свой кандидат, да застане зад него и да се определи с него. „Сериозните партии го направиха, с изключение на БСП. Те отидоха в армията, АБВ даже им посочи кого и си взеха един човек, казвайки си, че по презумпция военните са обичани от народа, защото всеки военен защитава националната сигурност на България. Те реално нямат кандидат. Излезе така, че БСП от своите редици нямат честен и почтен човек“, каза Бойко Борисов.

Винаги съм казвал, че санкциите по отношение на Русия вредят на бизнеса, на селското стопанство и на икономиката. Но има едно нещо, което е по-важно от печалбата и от икономическия интерес – човешкият живот. Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция и Англия, когато умираха хора вследствие на бомбардировки. В случая това, което се случва в сирийския град Алепо, е недопустимо. И ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите – аз съм абсолютно „ЗА”. Това, което се случва в Алепо, трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори във връзка с проектите и „наследството”, което получихме у нас в сферата на енергетиката, но по-важно от това са ценностите и ние ще ги защитим докрай. Аз съм бил сред хората, които призоваваха за падане на санкциите от тази година, като сме слагали изричното условие за спазване на Минските споразумения. Надявам се диалогът да бъде ежедневен, да се спазват тези споразумения и да спре незабавно войната в Сирия. Няма оправдания, когато се атакуват болници, училища и жилищни сгради. Къде да се върнат тези хора – всичко е срутено. Тук ценностите за правата на човека и човешкия живот навлизат в колизия с икономическия интерес на някои държави, затова трябва да сме много категорични по този въпрос.

Публикувахте от Бойко Борисов в 20 октомври 2016 г.


Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"