Т. Дончев: Ангажираните в изборите ще се справят с промените в изборното законодателство

АЕЦ "Белене" е стартирал като преоразмерен, икономически недоказан проект от гледна точка на липса на финансиране и липса на аргументи, че за произвежданото от него електричество има пазар

Няма нищо по-нормално от това министър-председателят и министрите да имат общуване и консултации с парламента тогава, когато е необходимо. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР, вицепремиерът Томислав Дончев:

Министър-председателят е глава на правителството, но е и партиен лидер. В този смисъл е напълно в реда на нещата той да има задачи и послания към цялата партия, включително и към народните представители, така че в никакъв случай укорът за липса на разделение на властите не е валиден.

Вицепремиерът Томислав Дончев, отговарящ за организацията на изборния процес от страна на правителството, увери, че ангажираните в изборите служители ще се справят с промените в изборното законодателство, които тепърва ще приемат депутатите. Част от тези промени изискват и допълнително финансиране:

Когато става дума за допълнителни разходи, винаги има проблем, но не финансирането е големият проблем. По принцип правенето на промени в крачка категорично е лоша практика, лош сигнал е и по отношение на международни наблюдатели, и по отношение на изискванията за устойчивост на законодателството. По принцип шок ще бъде за всички изборни администрации, които трябва да претворят в реалността тези промени, които се очаква да бъдат направени. Създадена е организация в аванс. Следим какви предложения са направени в НС. Ако те бъдат приети, ние ще ги приложим. В конкретния случай става дума за промяна на методиката на изчисляване, което не е кой знае какъв проблем. Отговорните лица и институции ще се справят.


Дончев коментира и темата за АЕЦ "Белене":
Нито една анкетна комисия не може да замести ангажиментите на някой разследващ орган или на някой друг, доколкото по отношение на АЕЦ "Белене" от страна на анкетната комисия има заведени дела от прокуратурата, но това не означава, че Народното събрание (НС) се превръща в трибунал и трябва да се допроизвежда, т.е. да издава присъди вместо съда или да повдига обвинение вместо прокуратурата, но бих се радвал, ако като резултат от работата на тези анкетни комисии не само се изяснят всички факти и обстоятелства, но и се промени политическата и икономическа култура и на НС включително, да изчезне в някаква степен този патологичен рефлекс, който се е появявал назад в годините на база партиен или емоционален ентусиазъм да се стартират проекти, в които няма особена икономическа логика. В рамките на комисията всеки може да изследва това, което намери за добре. В крайна сметка в нея са представени различни народни представители от различни политически сили. АЕЦ "Белене" е стартирал като преоразмерен, икономически недоказан проект от гледна точка на липса на финансиране, от гледна точка на липса на сигурни аргументи, че за произвежданото от него електричество има пазар.