Руският хакер разбил LinkedIn получи обвинение от прокуратурата на Калифорния, САЩ

Мъжът е заподозрян за пробив в базата данни на LinkedIn през 2012 г., когато бе компрометирана сигурността на данните на над 117 милиона потребители

Руският гражданин, който бе обвинен от американските служби за хакерски атаки срещу американски цели и арестуван по-рано този месец в чешката столица, бе обвинен от федералната прокуратура на щата Калифорния, САЩ в петък, съобщават от Voice of America.
Арестуваният в четвъртък Евгений Никулин, на 29 г., от Москва остава в ареста на полицията, очаквайки решението на чешкия съд за исканата от САЩ екстрадация.
Задържането му бе по повод подозрения за хакерски атаки по американски учреждения и фирми, кражба и търговия на лични данни.
Мъжът е заподозрян за пробив в базата данни на LinkedIn през 2012 г., когато бе компрометирана сигурността на данните на над 117 милиона потребители, чиито имейли и пароли бяха откраднати.
Чешките власти заявиха, че заподозреният е бил задържан в центъра на Прага, в отговор на заповед на Интерпол, издадена по искане на САЩ. Никулин беше обявен за издирване с "червна бюлетина" от агенцията.