Министър Кунева: За истински реформи в образованието е необходимо и международно сътрудничество

На конференцията в АУБГ присъстват над 350 образователни експерти от 43 страни

Образованието не може да бъде само и единствено национална политика, а трябват сътрудничество и на европейско, и на международно ниво. Необходим е обмен на опит, на добри практики и работещи модели. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в приветсвеното си слово по време на конференцията „Да преоткрием образованието“, организирана в Благоевград от фондация "Заедно в час", на която присъстват над 350 образователни експерти от 43 страни.

Затова и искам да обявя тук, че един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ще бъде именно създаването на коалиция за подобряване качеството и лидерството на учителите, категорична беше Кунева.

Тя посочи, че в днешния динамичен век, когато просперитетът все повече се базира на иновациите и на т.нар. умна икономика, но в същото време радикализмът е растяща заплаха, образованието повече от всякога се очертава като единственият път към мира и благоденствието.

Образованието днес не е това, което беше дълги години. Днес търсим гъвкави, бързи решения и се надпреварваме с технологиите. Именно затова е необходимо да се фокусираме върху ролята на учителя и привличането и задържането на млади педагогически кадри, каза още Кунева.