ММС ще финансира ремонта на залата за футбол в спортен комплекс „Миньор“ в Перник

Финансирането на проекта е част от политиката на ММС за реконструкцията на съществуващи съоръжения

Министерството на младежта и спорта ще финансира със 151 000 лв. с ДДС проект за ремонт на тренировъчна зала за футбол в Спортен комплекс „Миньор“ в град Перник. Това обяви министър Красен Кралев по време на Шестнадесетата национална дискусия „ДА! На българските региони – Перник“, част от кампанията на вестник „Стандарт”  и КРИБ „Да! На българската икономика“.
Финансирането на проекта е част от политиката на ММС за реконструкцията на съществуващи съоръжения и изграждане на по-малки тренировъчни зали.
„Спортната инфраструктура е изключително важна за високия жизнен стандарт на жителите на даден регион. Благодарение на премиера Бойко Борисов и на двете правителства под негово ръководство, у нас се изградиха достатъчно големи и представителни спортни зали. Имаме фантастичната „Арена Армеец“, „Колодрума“ в Пловдив, „Булстрад Арена“ в Русе, направи се много добър ремонт на Двореца на културата и спорта във Варна, строи се „Арена Бургас“, която ще се използва основно за лека атлетика. И понеже нашите опоненти много обичат да ни сравняват с Румъния, ще Ви кажа, че там няма нито една такава зала. Дори при откриването на „Булстрад Арена“, която е най-малка от изброените, румънският спортен министър Габриела Сабо я гледаше с нескрито възхищение. Така че имаме прекрасни съоръжения за провеждане на състезания от най-висок ранг. Въпреки че през двата мандата са реконструирани десетки по-малки спортни зали и съоръжения, все още имаме сериозен проблем с инфрастрктрата“, заяви Кралев.
Само през последната година и половина се направи основен ремонт на зала „София“, а със средства на ММС са реконструирани също залата по борба в Русе, зала „Владислав“ във Варна, спортен комплекс "Добротица" в Добрич, зала за бокс, джудо и вдигане на тежести в Пловдив, многофункционалната зала на Минно-геоложкия университет в София и тренировъчното игрище на Стадион ,,Верея" в Стара Загора. Направи се ремонт и на спортен комплекс „Диана“. В момента тече ремонтът на зала „Фестивална“, с който ще се реши проблема за зимната подготовка на лекоатлетите в София, както и на спортен комплекс „Академика“ на 4-ти км. Отпуснаха се също средства за проекта на Станка Златева за нова тренировъчна зала по борба в Сливен, където е финансирано и газифицирането на реновираната по време на първия мандат на премиера Борисов закрита лекоатлетическа писта.
С отпуснатите средства на тренировъчната зала за футбол в Спортен комплекс „Миньор“ ще бъде подменена съществуващата каучукова настилка с нова с изкуствена трева, ще се смени дограмата на залата и ще се поставят нова електрическата инсталация, осветление и ел. табло. Ще се реновират също банята и съблекалните, като се предвижда и изграждането на помещение за сауна. Проектът предвижда цялостна подмяна на покривната хидроизолация, както и топлоизолиране на фасадата на цялата сграда.
Министър Кралев изрази надежда, че новият закон за спорта ще мине на първо четене в Народното събрание след президентските избори.
„Факт е, че публичните средства за спортна инфраструктура са малко и за това с новия закон направихме така, че инвестицията в спортни бази да стане привлекателна за бизнеса. И е радващо, че вече се забелязва интерес и от частния сектор. Примери за това са „Арена Асарел“, „Булстрад Арена“, която е със сериозно частно участие, имаме прекрасна зала на Царско село и нова зала за бадминтон „Европа“, които пък са изградени с изцяло частни средства. И тъй като възвръщаемостта в спортна инфраструктура е изключително бавна, с промените в закона сме направили така, че клубовете, които установят партньорство с частна компания, да могат да ползват съответната база за срок от 30 години“, завърши министърът.
На дискусията „ДА! На българските региони – Перник“ присъства кметът на града Вяра Церовска, много заместник-министри и членове на политическите кабинети на почти всички министерства, депутати и представители на местния бизнес.