Е. Паунова: По-лесен достъп до онлайн страници на институциите за хората с увреждания

По настоящем в Европейския съюз над 160 милиона граждани имат някакво увреждане, било то поради възраст или заболяване

„Докато за повечето от нас търсенето и намирането на информация онлайн е най-лесният начин за осведомяване, то това е невъзможно за много от хората с увреждания, тъй като електронните страници не са адаптирани към техните нужди“, коментира евродепутатът Ева Паунова по повод гласуването на Директивата за достъпността на уебсайтовете на органите от публичния сектор по време на пленарната сесия в Страсбург.

По настоящем в Европейския съюз над 160 милиона граждани имат някакво увреждане, било то поради възраст или заболяване. Като част от изграждането на Единния цифров пазар, Европейският парламент прие общоевропейски правила за подобряване на достъпността за хората със зрителни и слухови увреждания на уебсайтовете и мобилните приложения на организациите от обществения сектор.

„Положителен знак е, че всички участници в законодателния процес сме на менениe, че тази Директива трябва да бъде приложена възможно най-бързо, за да могат хората с увреждания да имат подобрен и по-качествен достъп до интернет страниците и да бъдат приобщени към цифровото общество на ЕС“, посочи Паунова.
Днес в Страсбург на второ четене беше приета позицията на Европейския парламент за Директивата за достъпността на уебсайтовете на органите от обществения сектор. Тя ще определи минимални условия за достъпност. Заложено е изискване за редовен мониторинг относно спазването на правилата за достъпност. Благодарение на усилията на ЕП Директивата ще се прилага и за мобилните приложения на обществените органи, а също така обхватът се разширява до всички органи в публичния сектор (първоначално Еврокомисията бе заложила само 12 сектора).

Директивата също така дава възможност на гражданите да поискат конкретна информация "по заявка", ако съдържанието е недостъпно. Освен това, потребителите могат да уведомят за всички случаи на несъответствие с изискванията на Директивата чрез механизъм за обратна връзка. Държавите-членки на ЕС ще трябва да определят национален орган, отговарящ за наблюдението и прилагането на тези правила.