София е домакин на най-голямата европейска платформа за съвременен танц

София Лайф

27-10-2016, 07:00

Снимка:

пресцентър СО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

За първи път в България съвременен танц от Канада и Тайван

Безплатни уроци по съвременен танц в Grand mall

Aerowaves – Dance Across Europe е създадена през 1996 г. в Лондон с цел да подкрепя изгряващите талантливи хореографи и изпълнители

Годишната генерална среща на най-голямата европейска платформа за съвременен танц, наречена Aerowaves – Dance Across Europe, ще се проведе в София в Derida Dance Center от 27-ми до 29-ти октомври като част от Календара на културните събития на Столична община. Представители на танцови фестивали, театри и алтернативни пространства за съвременен танц и пърформанс от 33 държави на Стария континент ще пристигнат в столицата, за да проведат ежегодната селекция на представления за програмата на фестивала Aerowaves Spring Forward 2017.
   
Aerowaves – Dance Across Europe е създадена през 1996 г. в Лондон с цел да подкрепя изгряващите талантливи хореографи и изпълнители. Derida Dance Center е член на платформата от 2012 г. и активно работи за отварянето на българската съвременна танцова сцена за новите европейски артисти. Всяка година в продължение на няколко интензивни дни организациите, представляващи Aerowaves, се събират и правят преглед на кандидатурите на млади хореографи и танцови компании. Тази година броят на кандидатстващите артисти е рекорден – 654 представления ще бъдат оценени според системата на платформата, като 20 от тях ще спечелят подкрепа и възможности за представяне на различни места в Европа. Минимум 10 от избраните пърформанси пък ще бъдат програмирани за ежегодния фестивал Aerowaves Spring Forward.
   
Като пълноправен партньор в организацията Derida Dance Center вече две години поред работи с български фестивали и пространства за представяне на младите артисти в страната. Освен домакин на тазгодишната среща, танцовият център с подкрепата на Столична община ще бъде организатор на Aerowaves Spring Forward 2018 в София и ще превърне града в продължение на четири дни в световна сцена за съвременни изпълнителски изкуства.

София ще бъде домакин на най-голямата европейска платформа за съвременен танц - Aerowaves