Над 200 ученици от Бургас палят факела на познанието на 1 ноември

Мисия Бургас

29-10-2016, 14:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

С шествие Благоевград отбеляза Световния ден на ходенето

Бамбуковите факли са с височина 60 см и имат специален резервоар за да се избегнат инцидент

Над 200 ученици от всички курсове, ръководството и учителите на Търговската гимназия в Бургас ще се включат във факелно шествие по повод 1 ноември - Ден на народните будители. Младежи и преподаватели ще тръгнат точно в 17.30 часа от КЦ "Морско казино" по ул. "Богориди", с отправна точка - Община Бургас. Финалът на шествието ще отбележи поетична постановка от 18.00 часа на площад "Атанас Сиреков". Спектакълът ще бъде изпълнен от младежите от театрална школа "Валери и приятели".

 "Идеята ни е да възродим традициите и да покажем на обществеността, че нас ни има, че ние съвременните наследници на будителите, създавайки бъдещите будители, искаме да бъдем тази искра от Факела, която да разпали в душите на народа - уважение, респект и преклонение", това сподели директорът на Търговската гимназия Павел Чепов. Той коментира, че всички училища в града са поканени да се включат, а официална подкрепа е получена от Техническата и Руската гимназии, и ОУ "Елин Пелин". Така всяка година едно училище от Бургас ще бъде домакин, а останалите ще го подкрепят.  

Бамбуковите факли са с височина 60 см и имат специален резервоар за да се избегнат инциденти.

Празничният ден ще започне с раздаване на "късметчета" с мъдри мисли на български просветители в градския транспорт. "Късметите" ще раздават доброволци към Младежки културен център в часовете от 08.00 до 10.00 и от 17.00 до 18.30 часа. 
На празника на будителите градската библиотека "Пейо Яворов" отваря широко врати от 08.00 до 17.00 часа. Точно в 18.00 часа в Дома на писателя ще започне премиерата "Юлия Огнянова - автопортрет за разпознаване" - биографична книга за великата българска режисьорка. Всички прояви са част от културната програма на Община Бургас, посветена на 1 ноември - Ден на народните будители. Входът е свободен.    Снимка на Деня

Щрихи от Плевен