Бойко Борисов и Иван Тотев инспектираха строителството на новия зоопарк в Пловдив

Премиерът Бойко Борисов инспектира и един от основните пловдивски булеварди – “Васил Априлов“

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев инспектираха строежа на зоологическата градина в града под тепетата. Обектът е на стойност 4.5 милиона лева, като 4 милиона лева са осигурени от държавния бюджет.

В скоро време предстои да бъде издаден акт 16 на обекта, а първите животни се очаква да са в новия си дом до нова година. Преди зоопаркът да бъде отворен за посетители обаче, трябва да се изчакат няколко месеца, необходими за адаптацията на обитателите.

Хабитатите са с един повече от първоначалния проект или общо 23, след като стана ясно че пловдивчани искат в зоологическата градина да има тигър. Новият хабитат с обща площ 1200 кв.м, в който ще има и басейн,  ще бъде обитаван от млад 3-годишен бенгалски тигър.

Целта е в новия зоопарк, който ще се разпростира на площ от 40 декара, животните да бъдат отглеждани в много добри условия. Всички хабитати в зоологическата градина ще са изградени така, че да са максимално близо до естествената за обитателите им среда.

Министър-председателят съобщи още, че се очаква ремонтът на пътя Асеновград- Смолян да приключи на първи декември. По отношение на друг важен път в региона – Пловдив – Асеновград, той обясни, че вече е минало разглеждането на техническата документация за характеристиката на пътя. „В сряда е финансовата оферта и ако не си играят на обжалвания, стартираме”, поясни премиерът Бойко Борисов. Целта е зимата ще бъде използвана за подготвителните работи, а през пролетта и лятото да бъде извършен дългоочакваният ремонт.

Премиерът Бойко Борисов инспектира и един от основните пловдивски булеварди –  “Васил Априлов“. Общата сума на реконструкцията на пътната отсечка възлиза на 7 милиона лева, като 2.5 милиона лева от тях бяха отпуснати с решение на правителството.

По време на посещението си в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов бе придружен от министъра на отбраната Николай Ненчев. Обсъдено бе преместването на музея на авиацията от Крумово в Пловдив.  Идейният проект на стойност около 240 000 ще бъде финансиран от общината.

Очаква се този музей да се разпростира на площ от 50 дка и да събере в себе си експонати уникални както за страната, така и за Европа. С общата подкрепа на министър-председателя и министъра на отбраната, изграждането на проекта ще стартира възможно най-рано.

Средствата за преместването на 10 000 експоната от музея в Крумово ще бъдат осигурени от държавния бюджет.