Министър Ангелкова в Русе: С Румъния сме подготвили три проекта за над 3 млн. евро в сферата на туризма по програма „Дунав“

Мисия

01-11-2016, 16:08

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Къщите на стария Русе ще видим в изложба

Акцент в дискусията бяха възможностите за сътрудничество между Министерството на туризма, Община Русе и АДО „Дунав

Днес, в Регионалния исторически музей се състоя работна среща, на която бяха обсъдени съвместни инициативи и форми на сътрудничество между Община Русе и Министерство на туризма. В срещата участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, народният представител Пламен Нунев, областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, неговият заместник в ресор „Европейско развитие“ д-р Страхил Карапчански, директорът на Регионален исторически музей проф. Николай Ненов, екипите на Общинско предприятие „Русе Арт“ – звено „Туризъм“, Съвместният секретариат по Приоритетна област 3 на Стратегията на ЕС за Дунавския регион и на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (АДО „Дунав“).

Д-р Карапчански и Изпълнителният директор на АДО „Дунав” Мария Цанкова представиха проектите на туристическа тематика за разработване и промотиране на съвместен културно-исторически продукт относно два маршрута: „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“ и „Защитено природно наследство на територията на трансграничния регион Румъния-България“.

Акцент в дискусията представляваха възможностите за сътрудничество между Министерството на туризма, Община Русе и АДО „Дунав“ при реализирането на предстоящите международни събития: Четвъртата Европейска Дунавска културна конференция на 24-ти и 25-ти ноември и конференцията „Дунав-Меконг“ от 1 до 3 декември с място на провеждане - град Русе, както и Петия Годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион в град Братислава (Словакия) на 3-ти и 4-ти ноември.

По-рано днес министър Ангелкова отчете пред медиите, че до края на годината броят на туристите у нас ще достигне 11 милиона.

„Туризмът е един от секторите, в който има най-голяма нужда от подготвени специалисти, а ръстовете през тази година и заявките за следващата потвърждават, че възходящото му развитие ще продължи. Затова ролята на училищата и университетите е ключова и в голяма степен от тях зависи конкурентното развитие на отрасъла“, заяви Ангелкова. По думите ѝ за първите осем месеца на 2016 г. пренощувалите лица в област Русе (чужденци и българи) са близо 61 хил. души. Отчита се ръст от 7,6% спрямо същия период на миналата година. За периода януари-август са реализирани почти 100 хил. нощувки в областта, което е близо 10% ръст. Приходите от тях вече достигат 5 млн. лв.

„Неслучайно сме избрали Русе и за координационен център по проектите в туризма за всичките 14 държави от Дунавския регион“, допълни министърът на туризма. Тя обясни, че в крайдунавския град е създаден българо-румънски Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия. България и Румъния са съкоординатори в сферата на туризма и културата, а звеното за подпомагане на дейността по нея за целия Дунавски регион е ситуирано в Русе.

„С Румъния сме подготвили три проекта на обща стойност над 3 млн. евро за инициативи в сферата на туризма по програма „Дунав“. Кандидатстваме и с проект за разработване на общи продукти за далечни пазари по Интерег V“, съобщи Николина Ангелкова.