Премиерът Борисов, министър Павлова и кметът Камбитов откриха поредните санирани блокове

Благоевград е емблема на програмата за саниране

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов откриха поредните обновени блокове по Националната програма на многофамилни жилищни сгради. Това са блокове в ж.к „Струмско-център“.

Кметът Камбитов благодари на правителството в лицето на  Бойко Борисов за възможността хиляди семейства да имат обновен дом. „За пореден път откриваме саниран блок, шейсетия в момента. В процес сме на саниране на още 70 сгради. Вижте как се променя обликът на града. Ще кажа три числа – 100, 8500, 25 хиляди. 100 милиона лева саниране в Благоевград, 8500 санирани жилища, обхванати над 25 хиляди души. Мисля , че е повече от красноречиво. При всяко откриване ще благодаря на г-н Борисов, на правителството, че имаха смелостта да реализират тази програма и осигуриха средства благодарение на строгата финансова дисциплина  и борбата с контрабандата. Ще им благодаря, че и за догодина има още 1 милиард, така че и другите градове да заприличат на Благоевград“, каза кметът Камбитов и пожела жителите със здраве да ползват обновените си домове. Той благодари на министър-председателя Бойко Борисов и за факта, че на следващото заседание на Министерския съвет терените на казармите ще бъдат прехвърлени на Община Благоевград. „И първото най-важно, започваме с първата копка на новата черква в Благоевград“, обяви д-р Камбитов. Той припомни и други проекти, реализирани с помощта на правителството и премиера Борисов, като 1 100 000 лв., отпуснати за казармите, 2 300 000 лв., отпуснати за закрития басейн с олимпийски размери в Благоевград, 1 милион за изграждането на нова спортна зала в двора на III ОУ „Д. Талев“. „За 2016-2017 г. имаме осигиурени 200 милиона за Благоевград от външни финансови средства. Градът изцяло ще промени своя облик“, допълни д-р Камбитов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството благодари на жителите на Благоевград за проявената решителност и оказана подкрепа. „Благодаря на благоевградчани, на всички, че бяхте смели, че  бяхте мъдри, защото Благоевград е емблема на програмата за саниране. 80 % от сградите в Благоевград са първите от тези 100 милиона, с милиардната инвестиция, която направихме до момента именно тук. Благодаря ви, че не се подведохте по никакви манипулации. В този войводски край трябва да покажем стабилността на държавата, на управлението. Благодаря на министър-председателя за подкрепата, която има, за волята да реализираме заедно тази програма. Продължаваме напред, оттук нататък и в другите градове“, каза министър Павлова. Тя посочи, че към момента  2000 сгради се правят не територията на страната, а чакащите са още 2500. „Хиляди вървят по вашия пример“, отбеляза министър Лиляна Павлова и пожела на жителите на Благоевград да са здрави, да пазят новите сграда, както и да има повече млади хора и деца, които да живеят и останат в Благоевград. „Продължаваме да строим АМ „Струма“, за да може Благоевград да се разширява, да се развива и да стане един истински център на Югозападна България, такъв, какъвто заслужава да бъде“, категорично завърши министър Павлова.

По време на церемонията по откриване на поредните обновени блокове премиерът Борисов отбеляза, че резултатите са налице и те се виждат и усещат от хората. „На времето ни се смееха, обвиняваха, че това е глупост, че няма как да стане. Жителите на Благоевград показаха, че не се лъжат“, каза Борисов. Той обясни, че си спомня преди години, когато е минавал и е гледал старите фасади на блоковете. „Струва ми се, че един трябва да оставим несаниран, за сравнение. Сега, когато гледаме направените блокове, имаме чувството, че се намираме в нов квартал. Имайте предвид, че помагаме на бизнеса, на малките предприемачи“, допълни Борисов. Той допълни, че със започването на АМ „Струма от Благоевград към Кресна в следващите дни, регионът ще бъде преобразен.

Церемонията по откриването на поредните санирани блокове започна с молитва и водосвет за здраве, извършен от свещениците от благоевградския храм „Въведение Богородично“.

Бойко Борисов: