Прокурори изнесоха открит урок пред десетокласници за професията на магистрата и опасностите в интернет

Мисия Пловдив

03-11-2016, 12:01

Снимка:

прокуратура-Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Не се поддавайте на провокации, ако нещо ви притеснява споделете със своите родители, учителите или пък се обърнете към нас

Пловдивски прокурори изнесоха открит урок пред десетокласници в Езикова гимназия „Иван Вазов“ в гр. Пловдив за професията на магистрата и за опасностите в интернет пространството. Това стана по време на първата среща с учениците от кампанията на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“, която стартира в сряда. Гости на десетокласниците бяха Николай Божилов, прокурор от Апелативна прокуратура-Пловдив, окръжният прокурор Румен Попов,  районният прокурор Гергана Мутафова, Димитър Беличев, зам.-районен прокурор и Ваня Киркова, началник на Регионалното управление на образованието. Те обясниха на учениците как да постъпят и къде да подадат жалба,  ако станат жертва на престъпление, какви са опасностите в интернет пространството и как да „опазват“ профилите си в социалните мрежи от недобросъвестни потребители, а след това отговаряха на техни въпроси.
„Ограничете личната информация за себе си, замислете се, ако ви предлагат да си смените паролата и проверявайте непознатите, които ви изпращат покани за приятелство във Фейсбук“, посъветваха прокурорите. Учениците се интересуваха как да постъпят, ако например получат съобщение в социалните мрежи или по скайп от непознати, които им искат снимки и лична информация не само за тях, но и за близките им. 
„Не се поддавайте на провокации, ако нещо ви притеснява споделете със своите родители, учителите или пък се обърнете към нас“, посъветваха прокурорите. Те напомниха, че жалби могат да се подават онлайн чрез интернет страницата на прокуратурата. Магистратите говориха за опасностите от употреба на наркотици, сексуалните престъпления, измамите при интернет пазаруването и др. На дискусията присъстваха г-жа Вихра  Ерамян, зам.-директор на ЕГ „Иван Вазов“ в гр. Пловдив, Анелия Митева, Николина Гурдева и Ивилина Генова, преподаватели по философия в училището.
Кампанията на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“ цели да запознае учениците как да избегнат опасностите в интернет, свързани с набирането на деца за проституция, създаването на порнографски виртуални материали и други престъпления. В „Час по етика и право“ прокурори ще дискутират с десетокласниците темите за тайната на кореспонденцията, унищожаване на компютърните данни и програми, фалшификациите в интернет и какви наказания се предвиждат за нарушителите на закона, както и ще са дават конкретни примери от практиката. Прокурорите ще разговарят с учениците и по темите за гражданското общество, държавата, Конституцията, идеята за демокрация, властта, човешките права и свободи и др.
До 30 юни 2017 г. прокурорите ще се срещнат с общо 3 559 ученици от всички пловдивски училища с паралелки от десети клас.  След това  ще бъде създаден ученически клуб „Правото и аз“, а неговите членове ще продължат дискусията с прокурорите по различни правни теми всеки месец.