Сълзи в КОЦ-Пловдив, лекари и пациенти са възмутени от атаката срещу тях

За 22.95 лв. ще режа ли човешки органи, пита д-р Христамян

Лекари и пациенти на Комплексен онкологичен център-Пловдив протестираха днес срещу изнесена информация в медиите, че са извършени операции с отстраняване на органи с цел усвояване на скъпоплатени клинични пътеки от НЗОК. Медиците са категорични, че не са принудени да правят ненужни операции, защото болничното заведение е с най-добри финансови показатели в Пловдив. "Най-скъпата е 1 700 лева, от нея аз взимам 22.95 лв. Смятате ли, че съм толкова финансово заинтересован", попита д-р Арман Христамян и почти се разплака.
"Има медицински стандарти, според които допустимата грешка при диагностициране на злокачествен тумор е до 2.09%. При нас също се допускат грешки, което е нормално за медицинската практика, но те са от порядъка на 0.58%”, заяви д-р Антоанета Томова.
В залата след всяко изказване на лекар следваха аплодисменти. Никой обаче не си скри сълзите след много изказвания на пациенти. "15 години съм жива благодарение на тях", "Много мои познати са минали оттук и все още живея", бяха част от акцентите в изказванията на жените, преборили се с тежката диагноза.
От ръководството на онкодиспансера са назначили проверка, част от която е външно патохистологична експертиза от национален консултант на изнесените изнесените в медиите 5 случая. Очакват се резултатите, но вътрешната проверка е показала, че са спазени всички изисквания при диагностичните процеси и медицинските стандарти.
Лекарите са категорични, че операциите са правилно извършени според първоначалните резултати и изследвания. Много по-късно за една от пациентите е станало ясно, че е с доброкачествен тумор, който имитира злокачествен и е отстранена гърдата й.
"Атаките срещу нас започнаха преди седмици. Имахме още тогава оплакване от пациент, че външни хора са поискали да й платят, за им предаде хистологичните си изследвания. Веднага уведомих прокуратурата", заяви директорът на Онкото д-р Красимир Вальов.