8 жертви и над 100 ранени при атентат с кола бомба в Диарбекир

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата

"Ислямска държава" пое отговорността за вчерашната атака с кола-бомба в югоизточния турски град Диарбекир, при която загинаха осем души и бяха ранени повече от 100 души. Съобщение за това дойде от информационната агенция на групировката "Амак". По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм обвини за атаката кюрдски бунтовници, съобщава БНР.

Нападението с кола-бомба беше извършено след ареста на 12 депутати от прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите.

Задържането им стана повод Европейският съюз да свика в Анкара среща на посланиците на своите страни членки. Върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че в Брюксел са крайно обезпокоени от действията на турските власти.

САЩ са дълбоко загрижени от арестите на кюрдски лидери, съобщи говорител на Белия дом. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също изрази своето безпокойство, както и от налаганите в Турция медийни ограничения. Той призова властите в страната да положат всички усилия да спазват фундаменталните права и общопризнатите принципи,... в съответствие с международните им задължения.

Арестуването на лидери и депутати от основната прокюрдска партия предизвика протести извън Турция. Няколкостотин кюрдски демонстранти се събраха в центъра на Марсилия и организираха протестно шествие до консулството на Анкара във френския град. Подобни протести се очакват и днес, отново  в Марсилия, и в столицата Париж.