Владислав Горанов: Разговори за подкрепа за втори тур няма да има

Днес трябва да е ясно - изборите не са за президент, а за различен тип управление

"Разговори за подкрепа на президентските избори на втори тур няма да бъдат водени. Българските граждани са достатъчно зрели, за да решат", заяви пред бТВ финансовият министър Владислав Горанов след вчерашното "отлагане" на евентуалната оставка на кабинета за балотажа.

По думите му управление на БСП с ДПС и евентуална периферия вече сме имали, а днес трябва да е ясно, че изборите не са за президент, а за различен тип управление и гражданите могат да решат.

Горанов посочи, че "първото полувреме" не е подходящо за окончателни изводи, а вчера в редиците на ГЕРБ е имало много емоционални реакции. 

"Според нас само от вчера не може да се направи извод и да се реши, че всичко добро трябва да бъде с лека ръка оставено, за да се подчиним на резултата", но добави, че след като има анонс за оставка, тя да бъде дадена. 

"На първи тур няма как да стане. Единствената партия, което се яви освен Татяна Дончева беше ГЕРБ. Не е ясно дали настроенията за парламентарен вот са повлияли, все още нямаме няма позиция на нашите избиратели"

Министърът също подкрепя решението на премиера Бойко Борисов да се изчака втория тур на вота. 

"Лесното е Борисов веднага да подаде оставка. Правилният отговор за мен е да изчакаме втория тур. За последните 10 години имаме положително икономическо представяне и не бива да поставяме под стрес икономиката с нестабилност така лекомислено"

Той посочи, че е изненадан, че в големите градове, където традиционно са модерни хора с дясна ориентация, не са предпочели десния кандидат.