В Районна прокуратура - Пловдив са образувани 26 преписки за изборни нарушения

В Районна прокуратура - Пловдив са образувани 26 преписки за изборни нарушения по постъпили сигнали и жалби, съответно - на 5 и 6 ноември 2016 - 19 жалби, на 7 ноември 2016 г. - две, и до 4 ноември 2016 г. – пет.
На 6 ноември 2016 г. е бил подаден сигнал при дежурния прокурор, че при гласуване за президент и вицепрезидент гласоподавателка получила бюлетина, на която предварително е бил отрязан ъгъла. По преписката се извършва проверка от служители на МВР със срок от 24 часа.
На 6 ноември 2016 г. дежурният прокурор е бил уведомен, че застъпник на политическа партия агитира в коридорите на училище в гр. Пловдив да се гласува с точно определена бюлетина. По преписката се извършва проверка от служители на МВР със срок от 24 часа.
На 6 ноември 2016 г. гласоподавател се оплакал, че бил стресиран и разстроен, защото когато отишъл да гласува със задграничния си паспорт, член на секционна избирателна комисия в гр. Пловдив му обяснил, че не може. Когато се върнал пак да гласува с лична карта, между него и същото лице, отново възникнал вербален конфликт. На 6 ноември 2016 г. преписката е изпратена по компетентност на РИК-16 в гр. Пловдив.
По 12 от горепосочените 24 преписки е постановен отказ от образуване на наказателно производство. Три са изпратени по компетентност в други районни прокуратури, а други четири в РИК-16 в гр. Пловдив. По останалите Районна прокуратура-Пловдив ще се произнесе в законни срок.