9 кг сребърни кюлчета и чаши опитаха да прекарат през М. Търново

Крими

08-11-2016, 11:51

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Временно е преустановено преминаването през ГКПП – Лесово

Недекларираните изделия са открити при щателна митническа проверка на лек автомобил с румънска регистрация

Близо 9 кг контрабандни сребърни изделия задържаха митническите служители на митнически пункт Малко Търново. Иззети са пет сребърни чаши и три кюлчета от сребро с общо тегло 7 773 грама, както и около 1 000 грама метална скрап, съдържаща сребро. 
Недекларираните сребърни изделия са открити при щателна митническа проверка на лек автомобил с румънска регистрация, който е пътувал от Румъния за Турция през България. При напускане на ЕС, на българския митнически пункт шофьорът и неговата спътничка са заявили, че не пренасят нищо за деклариране. След като митническите служители започват проверка на багажа в автомобила, дамата  е признала пред  митническите служители,  че в ръчната си чанта носи  две найлонови торби с общо около 1 000 грама метална скрап за бижута, която се оказва със съдържание на сребро, но пътничката „не знаела", че трябва да я декларира. 

Въпреки твърденията на пътничката и на шофьора, че освен недекларираната скрап не пренасят друго, митническите служители  извършват  щателна митническа проверка на автомобила  в оборудваното за тази цел специализирано хале на митническия пункт. При щателната проверка се установява, че в тайници в кухини по купето на колата са укрити три кюлчета от бял метал с общо тегло 7 000 грама, а от подлакътник в салона на колата са извадени 5 гравирани чаши от бял метал. Според първоначалната експертиза, кюлчетата са от сребро с висока проба, чашите също са сребърни и са съвременно производство, а металната скрап е с високо съдържание на сребро. Предстои да бъде направена допълнителна експертиза на предметите за  установяване на тяхната стойност.
Шофьорът на колата - румънски гражданин е признал в писмени обяснения, че всички сребърни изделия са негови и ги пренасял с търговска цел. Срещу него е съставен акт за нарушение на Закона за митниците и Валутния закон. Задържаните сребърни изделия подлежат на отнемане в полза на държавата.