Организират благотворителен концерт за децата с лицеви аномалии

Всички средства от билетите за концерта и търга ще бъдат вложени в лечението на децата с лицеви аномалии

Асоциацията на пациентите с лицеви аномалии и техните родители – АЛА организира благотворителен търг и концерт в Пловдив, в който ще участват Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски. Със свои картини помагат художниците Васил Стоев, Атанас Хранов, Вихра Григорова, проф. Бисер Дамянов, Маргарита Джарова, Румен Нечев, Полина Станчева, Аспарух Сърбов и Геракси Гераксиев. На търга ще бъдат продавани и предмети, дарени от двата пловдивски отбора "Ботев" и "Локомотив".

120 деца в България всяка година се раждат с аномалия на устната и/или небцето. Държавата осигурява само оперативното лечение, което е крайно недостатъчно. За да бъдат пълноценно и ефикасно лекувани, децата трябва да работят и със специалисти по хранене, ортодонт, логопед, психолог.

Вече 20 години Асоциацията на пациентите с лицеви аномалии – АЛА дофинансира лечението на децата, защото всяко дете заслужава да получи възможност да бъде разбирано и приемано в обществото.

Зад каузата застават Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски, които ще направят съвместен концерт на 15 ноември, вторник, от 20 часа в Би Боп Кафе на улица „Гладстон“ 1. Входът за събитието е 10 лева. Концертът е под надслов „Да сбъднем мечтите заедно“!

Търгът на картини и ценни предмети ще започне от 18 часа на същото място. Събраните средства ще помогнат на децата с вродени лицеви аномалии да бъдат лекувани пълноценно, да имат повече приятели и да се реализират успешно в живота.

Водещ на търга ще бъде художничката и уредник в ГХГ-Пловдив Вихра Григорова, която и дарява своя творба за каузата на АЛА. Наричана от мнозина майсторка на пейзажа, тя има богат опит във воденето на търгове, като ги превръща във вълнуващо културно събитие. За децата с лицеви аномалии картина дарява Васил Стоев, като негови творби са в експозицията на един от най-големите музеи в Европа "MIMARA" в Загреб, редом до тези на Рембранд, Реноар, Пикасо. Известният у нас и по света Атанас Хранов е другият творец, чиято картина може да бъде закупена на търга. Талантливите художници Румен Нечев, Полина Станчева, Аспарух Сърбов и Геракси Гераксиев с радост споделят своето изкуство  в благотворителния аукцион. Маргарита Джарова – бивш дългогодишен директор на Художествената гимназия в Пловдив и професор Бисер Дамянов – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, също предоставиха свои произведения за продажба, за да подпомогнат лечението на децата с лицеви аномалии. Към каузата се присъединява колекционерът Димитър Шиндов, който дарява картина на Лидия Симеонова - пловдивчанка, от години живее и рисува в САЩ.

Пловдивските футболни отбори „Ботев“ и „Локомотив“ също обединяват усилията си в полза на децата, само 5 дни преди дербито между двата тима. Те предоставят за търга екипите на своите голмайстори - Жоао Паоло от „Ботев“ и капитанът на „Локомотив“ - Мартин Камбуров. Предметите са с  автографите на футболистите от двата отбора. „Ботев“ дават на търг и футболна топка, с която се играе в Шампионската лига, също с автографите на всички футболисти.

Всички средства от билетите за концерта и търга ще бъдат вложени в лечението на децата с лицеви аномалии.