Днес почитаме Свети Мина - покровител на семейството

Свети Мина - покровителства дом, семейство, здраве, намиране на изгубени вещи, за рожба, женитба, при дефекти в говора, най-бързо изпълнява намислените желания и прави чудеса

Днес православните християни почитат Свети великомъченик Мина – воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

Негови икони са едни от най- подаряваните, особено за младо семейство и нов дом, за човек, който тръгва на път.
Защо е така, каква е неговата съдба и кой го счита за свой покровител?
Мина бил египетски войник под командването на Фирмилиан. По това време пък в Рим царували заедно двама царе - Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали укази, според които християните били принуждавани да участват е идолопоклонничество, жертвоприншения и гладиаторски зрелища. Мина много се разочаровал от тази политика в родния му Египет, напуснал службата си и се оттеглил в планините. Там се отдал на пост, молитви и служба Богу, с което да се приближи до Него и да разбере как да Му служи по- добре. Така изминали много години.
Един ден Светият Дух посочил на Мина, че в град Котуан ще се устройват отново жертвоприношения и зрелища. Мина отишъл и застанал в средата на арената, започнал да изобличава нечестивите. Управителят на града много се ядосал, затворил Мина в тъмница и с непрестанни увещания да изостави вярата, го измъчвал почти до смърт. Мина се държал гордо и не отстъпил. Накрая го обезглавили, запалили тялото му. Вярващите събрали останките и дрехите му, повили ги и ги помазали с миро. Погребали ги в родния на Мина град Александрия. На мястото на изгарянето по- късно построили църква и в нея до ден днешен вярващите се кълнат, че стават чудеса.
Ето едни от по- известните чудеса на Св. Мина:
Благочестив търговец чул за чудесата на църквата в Александрия и решил да иде да се поклони. По пътя замръкнал в староприемница. Там домакинът се изкушил от даровете, които носел търговецът и го убил. Измъчван от угризения, той вече нямал мира. През нощта му се явил Св. Мина на кон, изобличил го, възкресил търговеца и го пратил по пътя му. Самият убиец паднал мъртъв от страх пред чудото.
Оттогава Св. Мина се счита закрилник на пътниците, странниците и пътешествениците, които искат да намерят мир по пътя и да пристигнат живи и здрави. Затова на човек, който се отправя на дълъг път, се дарява иконка с лика на Св. Мина. В по- духовен аспект на Св. Мина се молят хора, които искат да отговорят на важен въпрос, които искат да разрешат дилема, да намерят душевен покой. Помага да се намерят загубени вещи. Покровителства сираци и бездомници.
Друго известно чудо било свързано с една жена - София. Тя също искала да се поклони на светеца. Била останала без мъж и пътувала сама. Срещнал я войник, който искал да я обезчести. Св. Мина се намесил след горещите й молитви, наказал войника и жената била невредима. Завързал войника за коня и влачейки го, конят стигнал Александрия. Там спрял, а войникът разказал всичко на множеството и се покаял.
Св. Мина се смята и за закрилник на самотните жени, вдовици и неомъжени, пазейки тяхната чест. Жените, които искат да заченат, се молят на Богородица и на Св. Мина. Той закриля и младите семейства, новия им дом. В Обрадовския манастир до София се намира чудодейна икона на Св. Мина, която е помогнала на много хора да открият правилния партньор.
Сред народа на този ден е крайното време да се довършат всички ремонти, започнати през лятото. Да се запушат процепите, да се поправи покрива, оградата. Това е особено важно, защото Св. Мина бележи средата на Мратинци, Вълчи празници, започнали от Архангеловден ( 8 ноември ) до 21 ноември - Въведение Богородично. По този начин вълци, караконджули и демони не могат да влязат в къщата. В народните представи Св. Мина е и владетел на вълците, които пуска и сам прибира.
Заедно със Св. Мина днес честваме и Св. Виктор и Викентий. Затова днес имен ден имат Минка, Минчо, Виктор и Виктория.