Руска хакерска група е започнала да атакува американски политически мозъчни тръстове часове след победата на Доналд Тръмп на президентските изобри. Това твърдят експерти по киберсигурност, които подозират Москва, че се стреми да се сдобие с информация за новата американска администрация, отбелязва "Ройтерс".

Три фирми за киберсигурност за казали пред агенцията, че проследяват засилена хакерска активност от страна на свързаната с руското правителство група Cozy Bear, която е подозирана за хакването на сървърите на Демократическата партия пред изборите.

"Вероятно сега те се опитват да получат достъп до определени цели, откъдето могат да получат по-добра информация за това какво се случва във Вашингтон след изборите и по време преходния период до встъпването на Тръмп като президент", изтъква Джейми Бласко, водещ учен в компанията за киберсигурност AlienVault.

Сред целите на руските хакери бил Съветът за външни отношения. Част от него са бившият американски сенатор Джон Рокфелер IV и бившият високопоставен служител в Държавния департамент по времето на президента Роналд Рейгън, Елиът Ейбрамс.

Представители на руското посолство във Вашингтон не са коментирали темата. Москва категорично отрича, че стои зад хакерските атаки в САЩ.