Фандъкова: Ремонтът на Столичния зоопарк е съобразен с изискванията на ЕАЗА

В зоопарка има около 2000 животни от 300 вида

В Столичния зоопарк ще се създадат добри условия, които отговарят на европейските стандарти. До края на месец октомври има около 300 хил. посетители, а за цялата минала година броят им е бил 266 хил. Важно е да има по-добри условия за посетителите, но най-важното е да има по-добри условия за животните. Затова тази година започнахме с поетапната реконструкция и разширения на клетките на различни животни и в момента усилено се работи и се използва всяко хубаво време за разширение на клетките на тигъра, пумата, ягуара и леопарда. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията в Столичния зоопарк в присъствието на зам.-кметът Мария Бояджийска, кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков и д-р Манол Нейков, Грижата за зоопарка е постоянна. Тя подчерта, че миналата година е направен паркингът на зоопарка, а сега се ремонтира входът.
В зоопарка има около 2000 животни от 300 вида.
Проектът за ремонт включва разширение на площите за местообитания на тигъра, пумата, ягуара и леопарда. Новите площи за обитаване ще бъдат от 3 до 5 пъти по големи от съществуващите. Изграждат се нови метални заграждения, водни площи, стъклени прегради (витрини) и електропастири, нова поливна система, извършена е реконструкция на водопроводната, канализационна и електрическа инсталация. Ще се изградят нови места за наблюдение на животните и нови местообитания съобразени с особенностите им. Алеите също ще бъдат обновени.
Изцяло ще се изгради ново алейно осветление и ще се обогати озеленяването на терена. Проекта е изцяло съобразен с изискванията на ЕАЗА (Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите).
Кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков заяви, че ремонтът на входа се очаква да приключи до 10 дена.
Възложили сме разработване на проект за цялостна реконструция на Столичния зоопарк, каза също кметът Фандъкова. В момента тече процедура за избор на изпълнител за разширение на клетката на маймуните. Проектът включва разширение на клетките на маймуните и е изцяло съобразен с изискванията на ЕАЗА.
Възложен е и идеен проект за цялостен ремонт и реконструкция на зоологическата градина. С проекта ще се разширят всички съществуващи местообитания и ще се проектират за нови видове животни. Предвижда се с проекта да се кандидатства по инициативата <Джесика>, каза зам.-кметът на София Мария Бояджийска.