Световноизвестни детски хирурзи идват на конгрес в Пловдив

Новините

11-11-2016, 14:09

Снимка:

УМБАЛ „Свети Георги“

Автор:

plovdivutre

Всичко от Автора

Два национални конгреса с участието на лекари от УМБАЛ „Свети Георги“ започват днес от 15:00 ч. в бившия Новотел „Пловдив“. Форумите ще продължат до 13 ноември включително и на тях ще присъстват неонатолози и детски хирурзи от страната, както и няколко лекари от чужбина, съобщи началникът на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Пенка Стефанова.

Тя обясни, че сред присъстващите чуждестранни участници са международно признати имена като проф. д-р Мунтер Хадад, председател на Световната организация по миниинвазивна хирургия и детски хирург в Кралската болница в Лондон, и проф. д-р Девендра Гупта, председател на Световната организация по детска хирургия.
През следващата седмица проф. Гупта ще извършва консултации и операции в Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ и ще води лекции на студенти по медицина.
Стефанова припомни, че преди 5 години в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Мунтер Хадад демонстрира миниинвазивни методи за свързване на хранопровод със стомах и за оформяне на дебело черво. Малките пациенти, които тогава бяха оперирани от проф. Хадад, бяха момиченце на 1 година и момченце на 2 месеца. Двете деца имаха вродени аномалии и намесата на хирурга промени живота им и  този на семействата им.
Няколко дни след тази миниинвазивна операция момиченцето за първи път се е хранило през устата. Една година по-рано, преди 6 години, през 2010 г., проф. Хадад е извършил и още една успешна подобна операция, отново на момиче на сходна възраст.