Малки любители на природата учиха за Рила

Четири детски градини от Благоевград се включиха в образователна еко програма за най-големия национален парк в България

С четири образователни програми за Национален парк „Рила“ приключи първият етап на мащабна образователна екологична програма в Благоевград, организирана от Дирекцията на Национален парк „Рила“ и Община Благоевград.

Заниманията за живата и неживата природа, опазвана в едни от най-защитените кътчета от нашата страна се проведоха в детските градини № 2 „Св. Богородица“ (кв. „Еленово“), №11 „Здравец” (Предел махала), „Усмивка“ (кв. „Струмско“) и „Синчец” (кв. „Грамада“). Обученията обхванаха общо 170 деца и техните преподаватели от подготвителните групи на детските заведения.

Мултимедийни презентации и еко игри запознаха малките любители на природата с дивите животни, растения и гъби, с уникалните забележителности на Националния парк и четирите резервата в него. Децата научиха интересни факти за най-стария горски резерват у нас – „Парангалица“ (1933), за най-високото дърво (смърчът, висок 55,5 м), за най-голямата популация на балканска дива коза, за видовете растения и животни, останали до наши дни още от ледниковия период, за някои от балканските природни първенци като най-високия връх – Мусала (2925,40 м), най-големия резерват – „Централен рилски резерват“ (12 393 ха) и много други.

Бъдещите природозащитници показаха завидни познания в проведените еко викторини за живата и нежива природа на Националния парк и получиха разнообразни награди. От ДНП „Рила“ връчиха на детските градини обучителни материали за растенията, животните и гъбите и обещаха през пролетта да организират и проведат опознавателни маршрути по екопътека „Запазена Парангалица“ с посещение до най-високото дърво в България.

Експериментално образователната програма беше приложена преди месец с 45 деца от 4 „а“ и „б“ подготвителна група и техните учители и възпитатели от Детска градина № 4 „Роса“ в Благоевград, които участваха в програмата „Национален парк „Рила“ – класна стая на открито”, със съдействието и подкрепата на община Благоевград и Регионално управление на образованието – Благоевград.

Въвличането на децата в образователната екологична програма за Национален парк „Рила“ даде възможност те да придобият нови знания за природата, да усвоят основните правила и начини за нейното опазване и да формират трайни нагласи в тази посока.

Дирекция „Национален парк Рила“ продължава образователните си екологични програми. Предстои обявяването на резултатите от Националния ученически конкурс „Национален парк Рила – познат и непознат“, които творби започват да се журират от компетентните комисии през следващата седмица.