Депутатът Пламен Нунев и министър Теменужка Петкова откриха високоефективна аеротермална и соларна инсталация

Съоръжението е в МБАЛ „Юлия Вревска“ - гр. Бяла

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, народният представител Пламен Нунев, кметът на Общкина Бяла Димитър Славов и директорът на МБАЛ „Юлия Вревска“ откриха днес следобед новата високоефективна аеротермална и соларна инсталация Smart Heat, за отопление и охлаждане на сградите на МБАЛ „Юлия Вревска“ - гр. Бяла. Това стана в присъствието на екипа на кмета, лекари, медицински сестри и други служители на лечебното заведение.

Проектът е с наименование „Повишаване на енергийната ефективност, чрез използване на възобновяеми източници на енергия, в общинско болнично заведение МБАЛ „Юлия Вревска” град Бяла”. Той е финансиран със 100% субсидия по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, Мярка 2, от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, въз основа на подписан Меморандум за разбирателство между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия, каза в словото си кметът Димитър Славов.

През октомври тази година фирмата – изпълнител завърши изграждането на съоръжението, което използва възобновяемата енергия на околния въздух и слънцето. По този начин се оползотворяват безплатните енергийни източници от природата и значително ще се намалят разходите за газ, нафта и електричество. Спестените средства от горива ще могат да се насочат в други направления, отбеляза кметът.

Най-съвременните термопомпи SmartHeat (made in Germany) са сърцето на системата и гарантират максималната енергийна ефективност. Старите чугунени радиатори бяха подменени със стенни вентилконвектори, които ще поддържат постоянна температура в помещенията, както през зимата, така и през лятото.

С реализирането на проекта, Община Бяла разполага с най-модерната общинска болница в региона, която не само работи с най-съвременно оборудване, а и разходва най-малко средства.