Огнян Минчев: БСП не може да бъде въплъщение на промяната в България

Преживяваме вълна на популистки настроения

БСП не може да бъде въплъщение на промяната в България, преди две години беше свалена заради това. Това, което наблюдаваме от миналата неделя е една вълна, която няма да намалява. Изненадите може да са само количествени. Това коментира политологът Огнян Минчев в ефира на БНТ.

"Виждаме сериозна криза в доверието, виждаме разпадане на управляващата коалиция на гражданско равнище. Намираме се в ситуация, в която мнозинството е в криза. Професионалните и масовите оценки се различаваха. Преживяваме същата вълна, която преживява света. Вълна на популистки настроения и тази вълна носи такива резултати", смята политологът.

"Психологическото влияние беше съществено на избирането на Тръмп. Хегемонията на неолибералима се разтърсва от най-различни събития - Брекзит, вишеградската четворка, изборът на Тръмп показва, че Америка и глобализацията не са едно нещо. По-големият брой гласували се определя от наказателен вот и стремеж за промяна. Мажоритарната система ще има централизиращ ефект – две или три партии ще имат преднина. Децентрализиращият ефект ще е при местните групировки", обобщи той.