97 преписки и 4 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в двата изборни тура

В зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив са образувани общо 97 преписки за изборни нарушения

Общо 97 преписки и 4 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив,която включва шест окръжни и 27 районни прокуратури, по време на двата тура на изборите за президент и вицепрезидент на България.
В Районна прокуратура-Чепеларе е образувано досъдебно производство срещу 30–годишната Й.З., за това, че предложила имотна облага на другиго с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат – престъпление по чл. 167 ал. 2 от Наказателния кодекс. До момента е установено, че на 2 ноември 2016 г. Й.З.  предложила на две лица пакетирани хранителни продукти – спагети, фасул, леща, олио, захар и др., за да склони да гласуват за определен кандидат за президент.
Районна прокуратура-Пазарджик извършва разследване по досъдебно производство за предлагане на имотна облага – парична сума, на лица в с. Черногорово, общ. Пазарджик, с цел да гласуват за определен кандидат за президент – престъпление по чл. 167 ал. 2 от Наказателния кодекс. Имената им били включени в списък, който не съдържал лични данни. Досъдебното производство е образувано на 5 ноември 2016 г. 
Районна прокуратура-Смолян води досъдебно производство спрямо 47-годишния М.Н. за това, че на 6 ноември 2016 г. двукратно е упражнил избирателното си право в секционна комисия в гр. Смолян – престъпление по чл.168 ал. 1 от Наказателния кодекс.
На 13 ноември 2016 г. Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняема 32-годишната Х.Х., за това, че на 12 ноември 2016 г. предложила имотна облага - сумата от 30 лева, на 64-годишна жена от гр. Любимец, за да упражни избирателното си право за определен кандидат за президент – престъпление по чл. 167 ал. 2 от Наказателния кодекс.
В зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив са образувани общо 97 преписки за изборни нарушения, а именно в районните прокуратури в Кърджали, Момчилград, Пловдив, Карлово, Пещера, Ардино, Смолян, Чепеларе, Панагюрище, Пазарджик, Казанлък и Стара Загора. 74 от тях са приключили с постановление за отказ да се образува досъдебно производство, 12 са изпратени по компетентност на други органи, 11 не са приключили, като по тях са назначени проверки за срок от 10 дни.