В Пловдив стартира образователна кампания по програмата „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие”

Мисия Пловдив

14-11-2016, 15:31

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдивски съдии с електронен вот за ВСС

Нов апелативен съдия встъпи в длъжност в Пловдив

Ще бъдат представени професиите съдия, прокурор и следовател както и принципът на разделение на властите, функциите и структурата на съдебната власт

На 15.11.2016 г. Окръжен съд Пловдив стартира образователна кампания по програмата „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.
В осъществяването на тази кампания ще участват съдии от Окръжен съд Пловдив и прокурори от Окръжна прокуратура Пловдив съвместно с представители на Регионално управление на образованието в Пловдив. През първия и втория учебен срок съдии и прокурори в час на класа ще обучават ученици от десетите гласове на Профилирана хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” гр. Пловдив. Застъпените в това обучение теми през първия срок са свързани с трафика на хора; домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата им; детското насилие и хулиганските прояви;  децата и компютърните престъпления. Ще бъдат представени професиите съдия, прокурор и следовател както и принципът на разделение на властите, функциите и структурата на съдебната власт.  През втората половина на учебната година учениците ще бъдат запознати с проблемите при употребата на наркотични вещества, както и престъпленията, извършвани от наркозависими лица,  проблемите и възпитателните мерки за деца с противообществени прояви. Едновременно с това ще бъдат разяснени и съдебните процедури, които се осъществяват с участието на деца и техните права, как може подрастващото поколение да защити правата си, как да се предпазват да не станат жертви на престъпление,  връзката между  защита на техните права и съдебните институции.
Екатерина Роглекова, Веселина Печилкова, Светлана Станева, Десислава Кацарова и Светлана Методиева са съдиите, които ще участват в обучението на учениците от десетите класове.
Програмата стартира на 15 ноември 2016 г., когато прокурор от Окръжна прокуратура Анна Викова ще разговаря с младежите  на тема „Трафик на хора”, а чрез провеждане на дискусия по предварително определени теми, викторина и симулативен процес програмата ще бъде финализирана в средата на месец май 2017 г.