Цветанов: Вечната дружба между БСП и ДПС се показа на тези избори

ГЕРБ е единствената партия, която не бе подвластна на ДПС

Нямаме възможност да застанем пред избирателите си и да им обещаем стабилност, защото условията не го позволяват. Лесно е да говориш неистини и да влезеш в популизма. Вечната дружба между БСП и ДПС се показа на тези избори. ГЕРБ е единствената партия, която не бе подвластна на ДПС, заяви Цветан Цветанов председател на ПГ на ПП ГЕРБ, по време на гласуването на оставката на правителството в парламента.
"Изказвам се последен защото исках да чуя всички парламентарни групи и смятам, че това е най-отговорното за най-силната парламентарна група ГЕРБ. Спомняме си добре периодите, когато в парламента не си говорихме. През 2014 г. имаше извънредни парламентарни избори. Народът ни подреди да сме в тази конфигурация. Тогава щеше да е безотговорно, ако ГЕРБ върне управленския мандат, защото може би най-правилно бе да върнем и да участваме отново. Това не бе решение, защото страната беше зле и знаехме какво беше предизвикателството. Тогава си спомням, когато течаха консултациите. Борисов каза, че за партията негативът ще е по-голям, но трябваше да се водим само от националните интереси", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

"Направихме компромис, за да направим правителство, вярвахме в лоялността на другите парламентарни групи. За жалост лоялността се дава при спазването на определени условия. Винаги ГЕРБ отстъпваше, защото се водеше само от националния интерес. ГЕРБ понесе най-голямото неудобство, защото и премиерът, и министрите постоянно задаваха въпроса защо имаме такова разпределение на позиции. Ние понесохме негативи", добави той.

"Да кажа на Радан Кънев, който обяви неговата си теза - нека само му припомня, че, ако бяхте лоялни, ние днес трябваше да бъдем много повече народни представители, подкрепящи правителството, защото в този преговорен процес Кънев играеше основна роля и в начален етап той даваше подкрепата си. Нека сме обективни, когато говорим за отговорнотта ни. Никой от парламентарната група не наруши дисциплината си, за да подкрепи секторната политика на всеки министър. Трябваше да се водим само от националния интерес", заяви Цветанов.

Никоя от партиите, които обещаватувеличение на пенсиите не даде обяснение от къде ще дойдат парите за тях. Истината е, че това ще утежни осигурителния институт с още 1,5 млрд. лв.  Ние трябва да сме искрени към избирателите и трябва да търсим допирната точка която ни обединява а не тази, която разединява. От това не печели никой, продължи Цветанов.