8 проекта на общински дружества са реализирани чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София

Фондът за устойчиво градско развитие на София допринесе много за дисциплиниране на общинските търговски дружества

Те показаха, че могат да реализират проекти и да връщат заеми с приходите от доброто управление на инвестициите. Това е важно за развитие на общинската икономика. Това това е една невероятна възможност”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.
Фондът за устойчиво градско развитие на София /ФУГРС/ представи резултатите от дейността си през първия четиригодишен период на специално събитие в сградата на училище „Св. Георги“. На събитието присъстваха бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, представители на Управляващия орган на ОП „ Регионално развитие“, на банки-партньори, както и мениджърите на търговските дружества, чиито проекти са финансирани от този нов за България финансов инструмент.
13 са проектите, които фондът е подкрепил за тези четири години с бюджет 50 милиона лева. Общата стойност на проектите е 78 милиона лева. Сред тях са пет болници и един частен медицински център, които са направили ремонти и цялостно преустройство на болнични отделения и са закупили модерна техника. С подкрепата на ФУГРС в столицата са изградени изцяло или реновирани три пазара и парк „Възраждане”. „Магичният замък” на Астор, съхранил уникалната къща на легендарния Мистър Сенко, също е сред получилите финансиране от ФУГРС. Мястото, което събра гостите –училището на „Образователно -спортен комплекс „Лозенец” ООД, едно от най-модерните училища в София, също е завършено и оборудвано с подкрепата на фонда.
В резултат на тези проекти в София са подобрени и изцяло обновени 133 897 кв. м. градски терени. Създадени са 117 нови работни места. 20 075 пациенти до момента са се възползвали от закупената апаратура в болниците и медицинските центрове.
Изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова благодари на всички хора и институции, допринесли за постигнатия успех. „Имахме ясна мисия. Тя почиваше на нашите мечти, но и на реалностите. Имахме изключителна мотивация да покажем, че пилотният проект на Европейската Комисия да се премине поетапно от безвъзмездна помощ към финансови инструменти е възможен и в България. Бяхме сигурни в ресурса, който ни беше предоставен, и давахме сигурност на всички проектни инициатори, че ще бъдем до тях в целия процес”, подчерта г-жа Данкинова в приветствието си.
Бъдещето е във фондовете, във финансовия инженеринг. С вашите резултати ние показахме, че сме готови за новия програмен период. Положихте добро начало и вече ни дават за пример, което много ме радва. Това, което направихме за София и останалите шест големи града в предишния програмен период, беше със стартов капитал 33 милиона евро. Сега ще бъдат 370 милиона лева, като само за София са 110 милиона лева стартов капитал. Това е огромна инвестиция, която дава още по-големи възможности”, заяви Лиляна Павлова.