Инж. Клавдия Ганчева: Бюджетът за 2017 г. вероятно няма да бъде приет

Мисия

17-11-2016, 14:15

Снимка:

ПП ГЕПБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

БСП, ДПС и АБВ няма да го подкрепят, ултиматум са поставили от Патриотичния фронт, каза депутатът от ГЕРБ

Дебатираният през последните дни проект на Бюджет за 2017 г. най-вероятно няма да бъде приет на първо четена в пленарна зала, прогнозира народният представител от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева. Засега заявка, че няма да го подкрепят дадоха от БСП, ДПС и АБВ, а ултиматум поставиха и от Патриотичния фронт, обясни инж. Ганчева. Като се има предвид увеличаващите се популистки искания за повече разходи и за отмяна на плоския данък, неприемането на проектобюджета сякаш изглежда по-добрия вариант, според народния представител. Това би означавало, че държавата ще работи по фискалната рамка по Бюджет 2016, разделена на 12 порции и ще се харчи по една порция всеки месец, като разходите трябва да са не по-големи от размера им за същия период на предходната година. Така се гарантира, че служебният кабинет няма да прави дефицити и да вкара държавата в бюджетна криза, обясни депутатът Клавдия Ганчева.

При неприет бюджет за 2017 г. обаче няма да се случи планираното от правителството на Борисов - няма да се увеличат парите за социални грижи с 430 млн. лв., няма да има увеличение на парите за образование с 270 милиона. В здравеопазването и в сектор „Отбрана“ също няма да има увеличение - съответно с 222 милиона и с 825 млн. лв. Няма да се увеличи и минималната работна заплата на 460 лева, както бе планирано във внесения от ГЕРБ проект.

Няма опасност за държавното обществено осигуряване при неприет бюджет, успокоява народният представител инж. Ганчева, която е член на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика. Не съществува опасност някой да не си получи пенсията или дължимо обезщетение, категорична е инж. Ганчева. При неприемане на бюджета за догодина обаче, няма да има увеличение на пенсиите с 2.4 процента от първи юли, както бе заложено от ГЕРБ.

Вноската за пенсия за масовата трета категория се увеличава с 1 процент, дори и без приет бюджет, защото това е  записано и прието в Кодекса за социално осигуряване, обясни народният представител.

Ако бюджетът мине на първо четене, се очаква между него и второто четене да постъпят предложения, които депутатът определи като популистки. Инж. Ганчева припомни как от БСП вече са дали заявка, че ще предложат отпадане на плоския данък, което ще доведе до загуби в бюджета, в размер на 1.3 милиарда лева. Другият „препъни камък“ на новия бюджет е категоричното искане на Патриотичния фронт за 300 лева минимална пенсия, като пари се вземат от средствата за саниране на жилища. Минимална пенсия от 300 лева ще реализира загуби в бюджета от нови 1.5 милиарда лева. Ако тези суми се прибавят към планирания дефицит, догодина хазната ще излезе на червено с 4 милиарда. „Дупката“ може да се окаже и още по-голяма, ако при служебния кабинет се стигне до демотивиране на чиновниците, активиране на данъчни измами или спад на приходите.