Какво е общото между шампионите от „Фрегата” и дамите от футболен клуб „Бургас”

Спорт

17-11-2016, 15:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За първи път в историята на женския ни футбол, бургаски отбор победи варненски

Знаете ли какво е общото между Хандбален клуб „Фрегата” и Женски футболен клуб „Бургас”? Освен че и двата отбора са сред лидерите, те имат и общ спонсор.

„Преди време подадохме ръка на „Фрегата” и резултатът не закъсня, защото градът застана начело в хандбала. Тази година подкрепихме и един прохождащ тим – Женски футболен клуб „Бургас”, каза Румен Христов, който спонсорира двата отбора. Според него повече фирми трябва да подпомагат спорта, защото това е  единственият начин Бургас да има шампиони.

„Да се отделят средства за спонсорство наистина не е лесна задача, но по този начин помагаме както на представителните отбори, така и на детските формации. Спортът възпитава дисциплина и отговорност и затова трябва да се насърчава”, споделя Христов.

През тази година и ХК „Фрегата” и ЖФК „Бургас” показват силна игра и завоюват победи. Изненадата  на този полусезон със сигурност са дамите от футболен клуб „Бургас”.  Отборът бе създаден само преди няколко месеца  от бивши национални състезателки по футбол, играли в клубове в страната и чужбина. В него тренират момичета, девойки и жени на възраст от 10 до 45 години. През септември ЖФК „Бургас”  се включи в националното първенство по футбол за жени, в което участват 11 отбора от цялата страна. Въпреки малкото си спортна история, в настоящия момент тимът  е на трето място и се нарежда  след два от най- добрите отбори в страната за последните години-   този на Национална спортна академия и „ЛП Суперспорт”  София. За да стигне до тази челна позиция, отборът  извоюва  5 победи - над Варна, Пловдив, Благоевград, Севлиево и „Нефтохимик“ Бургас. Нещо повече - за първи път  в историята на женския ни футбол, бургаски отбор победи варненски. Според специалистите ЖФК „Бургас” е най проспериращият отбор за последните години и е прецедент в националното първенство.

От своя страна Хандбален клуб „Фрегата” вече има редица купи зад гърба си, но продължава да се доказва. От този полусезон тимът на треньора Никола Добрев е изцяло подновен, защото младежите се вляха в представителния отбор. Въпреки това те не забавиха темпото и продължават победния си ход. В последния си мач на 13-ти ноември „Фрегата” победи  НСА – София и зае  призовото четвърто място, даващо право за участие във финалите на първенството в „А” РХГ-мъже.