Меглена Кунева: ДБГ има решение да не участва в правителство в рамките на този парламент

Тя добави, че ДБГ е за свикване на ВНС, което да се занимае и с промените в Конституцията,

В правителство в рамките на този парламент категорично ДБГ няма да участва, ще го консултираме утре с партньорите ни, когато е свикан Изпълнителния съвет на РБ. Дори ГЕРБ да решат да подкрепят такова правителство, в този парламент,  то също ще бъде без участие на политици от ДБГ. Това е мандатът, даден от Националния съвет на ДБГ днес.

Това каза на пресконференция на „Движение България на гражданите” в НДК лидерът на партията Меглена Кунева. Тя посочи, че партията взема решителен курс против популизма и за радикална нормалност. По отношение на въпроса за мажоритарното гласуване, Кунева посочи, че независимо накъде клони популисткото и конформизмът, ДБГ ще говори само с факти и ще защити интересите на съществена част от гражданите, които не подкрепиха възможностите, за които бяха питани на референдума. Да, в системата има грешка, но промени „на коляно” няма да я подобрят, каза Кунева, и подчерта, че Националният съвет на ДБГ има решение да не подкрепя въвеждането на мажоритарното гласуване и да се противопостави на популизма и опиянението около него.

Зеленогорски каза, че ще РБ предложи на Председателския съвет на Народното събрание да се намали ваканцията на депутатите по Коледа и да стане колкото на останалите работещи, за да се работи максимално дълго по законодателните задачи на парламента.

Кунева добави, че ДБГ е за свикване на ВНС, което да се занимае и с промените в Конституцията, рестартиране на системата, намаляване броя на депутатите, но не и без преброяване на населението, райониране на държавата на 240 района, прецизен анализ и широко публично обсъждане. На въпрос за отчетност на прокуратурата, тя каза, че в ЗСВ и Конституцията темата за съдебната власт и прокуратурата е заложена чрез конкретните промени, които се гласуваха от 43-то НС, но и ще продължи да е водеща  месеци наред, докато се обсъжда свикване на ВНС.

За броя на депутатите, Кунева каза, че не приема подход, при който просто се назовава един брой народни представители,  които да се избират вместо 240. Това е несериозно, добави тя и подчерта, че за ДБГ е важно въвеждането на електронното гласуване, за да се включат и българите, живеещи в чужбина.  Няма институт Велико народно събрание в модерните правни системи в Европа, то трябва да отпадне, но свикването на ВНС не може да е лекомислено или популистко действие, допълни още лидерът на ДБГ.

На въпрос за партийните субсидии, Кунева каза, че ДБГ е предложило регресивната скАла за намаляване на бюджетните средства за издръжка на партиите, според която на всеки 100 хиляди гласа субсидията да се намалява с определен размер, а за над 1 милион гласа партиите да не вземат субсидии, а за задължителното гласуване отговори, че ДБГ от самото начало е против него. Не вярваме, че това е формата, която ще реши проблемите на нашата политическа система, аргументира се вицепремиерът в оставка и лидер на ДБГ.

По думите й, ако това 43-то Народно събрание продължи дейността си, то трябва да заслужи своето присъствие и да приеме закона за антикорупцията, за бюджета за 2017 година и антитерористичния закон, а с президента да се обсъдят и въпросите за българското председателство. Тя напомни, че и Естония, България и Австрия са в предсрочни избори в рамките на времето на Председателството, подчертавайки, че подготовката в България не трябва да губи темпо.  Зеленогорски добави, че освен бюджета, закона за антикорупцията и  антитерористичния закон, трябва да се приемат  измененията на ЗУТ, ЗМСМА в частта за избора на местните омбудсмани и за професионалното образование.

За РБ Кунева каза, че ДБГ държат да се възстановят нормалните функции на Блока през неговите органи. Вървим към обединение, което ще даде гаранции, че всеки партньор ще бъде зачетен, никой няма да надделява над другите. Лидерът на ДСБ избра да се отдели по друг път, но пък БНД са част от РБ вече, припомни тя.  РБ трябва да остане отворен проект. Кризата, която изглежда да се очертава на фона на популизма, дава шанс на РБ да защити нормалността, каза Кунева.  Тя посочи като успех на РБ, че образованието и съдебната реформа са станали фокус  на вниманието на това правителство, като подчерта, че и въпросите за икономическия растеж, увеличаването на доходите и здравеопазването са приоритети на РБ. Можем повече и тепърва ще го покажем, включително на предсрочни избори, подчерта също лидерът на ДБГ.

Найден Зеленогорски добави, че според експертен анализ е нужна година за прерайониране на страната и за подготовка на конкретен законопроект за мажоритарното гласуване. Трябва широка дискусия, за да се очертаят позитивите, негативите и опасностите.  Димитър Делчев също каза, че ако следващите избори ще са в през март-април 2017 година, е безотговорно да се мисли, че може да се прекрои системата, така че да има само мажоритарен вот, което в чист вид никъде в Европа не е въведено. Димитър Танев , заместник-председател на ДБГ, добави, че единствено РБ в мнозинството си подкрепи Цачева, с  близо 2/3, на втория тур, като фронт срещу връщането на БСП в управлението. Но ДБГ има отделен път и той е обединението на РБ, каза Танев. Нашите хора от страната дават силни знаци за единство в РБ, говорим на избирателите, не на отделни лидери, ще отворим Блока за индивидуално членство, ще оптимизираме органите, ще направим ясни процедури за вземане на решения, категоричен бе Танев. Настимир Ананиев добави, че утре на Изпълнителен съвет на РБ ще се обсъдят въпросите за пътна карта за обединение на РБ, конгрес, на който да се избере Граждански съвет, тъй като на този отдавна изтече, индивидуално и групово членство. По думите му, има и членове на ДСБ и техни организации, които искат да са индивидуални членове на РБ, като желанието е заявено от тях самите. Според Зеленогорски реалистично е конгрес на РБ да се проведе около средата на януари 2017 година.