Тодор Енев: Успехите на децата ни мотивират да търсим нови възможности

3Т им дава огромна възможност за изява

Дългогодишният участник и капитан на България за Купа "Дейвис" и един от най-успешните ни тенисисти в юношеска възраст Тодор Енев добре знае какво е отборен дух, особено при подрастващите.

Той подкрепи и приветства младите тенис таланти на България, участници в първото издание на проекта "3Т – Тенис Тийм Талант" за момичета и момчета до 12 г. на БФТ и нейните партньори. 

"Всички, които помагаме на българския тенис, сме ангажирани към този проект. Това е една много хубава програма – сподели той. – Спомням си, когато аз бях на тяхната възраст, че трябваше да се оправям сам, а  сега виждам развитие във всичко. Този проект е добър за развитието на българския тенис въобще", смята Енев.

За него отборният дух е много важен. "В тениса има състезания всяка седмица и е много важно да се подпомагат състезателите. А "3Т" им дава огромна възможност за изява. Децата ходят заедно по турнирите, подкрепят се и това е изключително хубаво за тях".

Тодор Енев е категоричен, че този проект е основата за едно по-добро развитие и на отборите ни при мъжете и жените за Купа "Дейвис" и "Фед къп". "Убеден съм, че един ден националните треньори при мъжете и жените ще имат по-труден избор на съставите, именно заради проекти като този, който развива таланти. Дай Боже, наистина българският тенис да се развие толкова, че да има конкуренция при определяне на националните ни отбори за тези две състезания, тъй като ще имаме повече тенисисти в първите 200 на световните ранглисти", заяви Енев. 

Самият той бе водач на отбора ни от 9 до 12 г., който се нареди на второ място по нации на "Champions Bowl" в Испания. "Успехите ни идват от факта, че БФТ непрекъснато създава конкурентна среда и децата са по-мотивирани да се борят за място в тази отбори. По този начин постигаме резултати на всички възрасти и съм сигурен, че ще имаме успехи и за в бъдеще. Лично моето желание е да надграждаме този проект и да имаме отбори в него и до 16, и до 18 г. А това, че децата имат много успехи и печелят купи, ни дава мотивация и на нас – да се развиваме и да търсим нови възможности", допълни капитанът.