ЦИК връчи официално решението си за избор на президент на Румен Радев

Церемонията беше открита от председателя на парламента Цецка Цачева

Централната избирателна комисия връчи официално решението си за избор на президент на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Церемонията беше открита от председателя на парламента Цецка Цачева. Тя поздрави Румен Радев за огромното доверие, което е получил от българските граждани и му пожела да отговори на това доверие с мъдро и държавнически решения в интерес на българите.


Цецка Цачева, която загуби изборите, поздрави и ЦИК за добрата организация. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева пожела на новоизбрания президент да работи за единството на нацията.

Румен Радев благодари на всички българи, които са гласували на изборите. Благодари и на ЦИК за демократичното, честно и прозрачно провеждане на президентските избори на 6-ти и 13-и ноември.

Връченият мандат е изключително отговорен и задължаващ акт, каза новоизбраният президент.

 

Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, новоизбраният президент Румен Радев ще инициира среща с председателя на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство и инициаторите на Националния референдум, за да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Това заяви самият Радев минути, след като получи удостоверението от ЦИК за избора му за президент.

 

Радев обясни, че срещата ще се проведе, когато вече е ясно, че всички възможности за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент са изчерпани и е сигурно, че ще се проведат предсрочни парламентарни избори. На въпрос дали той вече обмисля състава на свое служебно правителство, Радев отговори, че в момента това е ангажимент на президента Росен Плевнелиев. "Разчитам на опита и професионализма на Плевнелиев да състави добро служебно правителство", заяви Радев.