Е. Радев подкрепи План за действие за борба с незаконната търговия с кучета и котки в рамките на ЕС

В Европейския алианс за кучетата и котките членуват неправителствени организации

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи инициативата на Европейския алианс за кучетата и котките, като се обяви в подкрепа на създаването на План за действие за борба с незаконната търговия с кучета и котки в рамките на ЕС. Документът трябва да включва мерки и действия относно здравето на животните и хуманното отношение към тях, общественото здраве, защитата на потребителите и вътрешния пазар на ЕС, както и борбата с незаконния трафик и търговия. Това съобщиха от пресцентърът на ПП ГЕРБ – Варна.
„Хуманното отношение към домашните любимци, предимно кучета и котки, обект на търговия, е изключително важна тема. Това е така, тъй като в рамките на Съюза приблизително 18% от домакинствата притежават куче, а 26% - котка. От друга страна към момента почти няма европейско законодателство за тяхната защита“, аргументира своята позиция Радев. Според евродепутата основният проблем се корени във факта, че стотици хиляди животни, предназначени за нелегална търговия, се развъждат и отглеждат в ужасни условия, като в резултат от това те много често развиват здравословни или поведенчески проблеми, които ги съпътстват през целия им живот. По този начин незаконната търговия на домашни животни в рамките на ЕС има последици, надхвърлящи здравето и благосъстоянието на самите животни, тъй като влияе негативно и на общественото здраве, защитата на потребителите и безпроблемното функциониране на единния пазар на ЕС.
„Рисковете от нелегалната търговия на кучета и котки са огромни. От причиняването на редица зарази по животни и хора, през придобиването на животно с вродено или развито заболяване, оказващо неминуемо влияние върху разходите за ветеринарни грижи, до нарушаване на конкурентоспособността на единния пазар вследствие прилагане на различни стандарти и правила, включително нелоялна конкуренция. Всичко това е в минус както за гражданите, така и за икономиката на ЕС“, коментира Емил Радев.
Инициативата има за цел да призове Европейската комисия в най-кратки срокове да разработи и предложи Плана за действие, като същевременно призовава и другите отговорни страни - Европейският парламент и държавите-членки, да изпълнят своята роля в процеса и да разгледат въпроса без повече забавяне.
В Европейския алианс за кучетата и котките членуват неправителствени организации, работещи в сферата на правата и благосъстоянието на животните, от всички 28 държави-членки, в това число и България.