За трети път Пловдив е домакин на най-голямата аутсорсинг конференция в страната

Политиката на Община Пловдив е да търси възможности за обучение на IT инженери, както и привличане на такива от трети страни извън ЕС

За трети път Пловдив е домакин на най-голямата аутсорсинг конференция в страната. Тя беше открита лично от кмета инж. Иван Тотев, а 360 представители на фирми от IT и BPO сектора се срещнаха и анализираха последните тенденции в индустрията.

Основните теми, които се обсъдиха бяха свързани с индустриалната революция в образованието; динамичното развитие на пазара на бизнес процеси (BPaaS); потенциалът на Пловдив за развитие като иновационна дестинация и какво предстои в бъдеще в развитието на аутсорсинг индустрията в България.

„И докато Община Пловдив играеше роля на медиатор преди години, то сега тя е един активен участник в процеса, като инициира няколко много важни ключови проекта за развитието на индустрията – създаване на борд заедно с Министерство на образованието и индустриална зона Тракия, проекта за дуално образование с Швейцарското посолство“, заяви кметът и припомни, че Община Пловдив е привлякла 20 младежи от Украйна и 10 от България, преминали през различни олимпиади, да участват в съвместния проект с Пловдивския университет за обучение по софтуерно инженерство.

От конференцията стана ясно, че в момента в града се оформя зона, която е свързана с хардуерното производство.
Заместник-кметът Стефан Стоянов сподели, че в момента в Пловдив и областта има 5000 заети, и изрази надежда в следващите години броят им да се удвои.

„Политиката на Община Пловдив е да търси възможности за обучение на IT инженери, както и привличане на такива от трети страни извън ЕС. Инвестираме сериозно в образованието, но мислим и как да привличаме таланти. Надявам се следващата година да успеем да привлечем една-две компании, които се занимават с международно счетоводство и финанси. Такива компании има в София, надявам се следващите няколко години да разширим тази сфера към Пловдив“, допълни Стефан Стоянов.

Стамен Янев от Българската Агенция за инвестиции припомни, че България е обявена за аутсорсинг дестинация за 2015 година за Европа и заради това успехите продължават. През 2016 година има сертифицирани проекти на стойност над 8 млн. лева, които разкриват нови 1400 нови работни места. Има заявени и нови проекти на стойност над 30 милиона лева.

„Ключът към успеха е инвестиции плюс иновации“, посочи Стамен Янев.
През 2016 година се очаква секторът да генерира 1,6 млрд. евро, след като през 2015-та бяха 1,4 милиарда. Очаква се също през 2020 година да бъдат заети между 60-70 000 човека в сравнение със сегашните 42 000.

В момента отрасълът се нуждае от добре обучени хора, които да дават по-голяма добавена стойност с разнообразни езикови познания.

Конференцията стана реалност благодарение на доброто партньорство на Община Пловдив, Индустри уоч, Галакси инвестмънт груп, Офис парк Пловдив, Българската аутсорсинг асоциация, Байт, БаскомБългарската агенция за инвестиции, ICT клъстер Пловдив.