Лидерите на двете най-големи групи в Европейския парламент призоваха ЕС да прекрати преговорите с Турция за еврочленство заради чистките след неуспешния опит за преврат, съобщава Ройтерс.

"Нашето послание към Турция е много ясно: преговорите за присъединяване трябва да бъдат замразени веднага", каза Манфред Вебер, председател на най-голямата партия в Европейския парламент - Европейската народна партия.

Председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела обяви, че "искаме да бъдат замразени преговорите за присъединяване".

Повече от 110 000 души в Турция, включително войници, университетски преподаватели, съдии, журналисти и кюрдски лидери, са уволнени, тъй като са обвинени, че са подкрепили опита за преврат през юли.

36 хиляди души са задържани.

"Турция при господин Ердоган все повече и повече се насочва към авторитарен режим", добави Питела.

"Нашето политическо послание към Турция е, че човешките права, гражданските права не могат да бъдат обект на преговори, ако искате да бъдете част от ЕС", поясни лидерът на социалистите.

Турският президент предупреди многократно, че съюзът ще трябва да "живее с последствията", ако спре преговорите и че Анкара може да се присъедини към съюз на Русия и Китай.

Сред страните членки на ЕС Австрия и Люксембург призовават за спиране на преговорите с Анкара. Но Германия, Франция и повечето от държавите подкрепят продължаване на диалога.

Всички членки на съюза обаче предупредиха, че преговорите ще приключат, ако Турция върне смъртното наказание.