М. Габриел: За устойчиво политическо решение в Сирия са нужни действия на всички нива

Зам.-председателят на Групата на ЕНП силно подчерта ролята на ЕС като посредник в разрешаването на конфликта в Сирия

Хуманитарната и политическата ситуации в Сирия бяха в центъра на пленарен дебат на Европейския парламент с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини. В началото на дебата тя информира евродепутатите за последните си контакти с държавите от региона относно създаването на благоприятни условия за възобновяване на преговорите в Сирия и постигане на политическо решение. Могерини подчерта, че мирът в Сирия ще изисква сътрудничество както между световните сили, така и между и регионалните и местните участници.
 
В изказването си по време на дебата, зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ подкрепи Върховния представител за продължаването на хуманитарните дейности, за да се осигури хуманитарна помощ, да се защитят гражданите и да се работи в посока за постигане на примирие в Алепо. “Нашите действия на местно ниво са от решаващо значение”, посочи тя.

 

Зам.-председателят на Групата на ЕНП силно подчерта ролята на ЕС като посредник в разрешаването на конфликта в Сирия. „Дипломатическите контакти с регионалните сили са ключови, но също толкова важна е ролята на местни и религиозни лидери, академичната общност и представителите на бизнеса“. Мария Габриел наблегна и на необходимостта в процеса да бъдат включени всички, които могат да допринесат за устойчиво политическо решение в Сирия.
 
В заключение Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) обърна внимание на очаквания дълъг процес за възстановяване на Сирия. „Трябва да се уверим, че сме готови да помогнем в подходящото време и без допълнително забавяне“, заяви тя, изтъквайки в същото време отговорността на сирийските граждани относно стратегията за възстановяване след края на конфликта, както и сътрудничеството с регионалните партньори за осигуряване на подкрепа за това възстановяване.